Byråkrat (Alga)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 spelare
Ålder: Från 12 år
Innehåll: Spelplan, 4 spelpjäser, 40 ärende-kort, 18 x 4 våningskort, 12 x 4 ursäktskort

Spelplanen är ett kontorshus i genomskärning och man ser de fyra våningsplanen och diverse nyckelplatser. Spelarna kliver in genom entrén och skall sedan röra sig så sakta framåt som möjligt (helst inte alls) genom korridorerna och således försöka hålla sig kvar i byggnaden så länge det bara går. Den som är sist kvar har alltså förflyttat sig minst och blir vinnaren.

Som för alla byråkrater i byggnaden gäller det att göra sig av med olika arbetsuppgifter, s.k. ärenden. Du startar spelet med 10 ärenden på hand och ju färre ärenden du har på hand när du avslutar ditt drag desto färre steg framåt flyttar du. Försök alltså gömma dina ärenden i huset och/eller få dina medspelare att överta dem genom att komma med olika undanflykter och bortförklaringar. När din tur kommer försöker du kanske gömma några ärenden på kontoret vid t.ex. kaffeautomaten, bakom någon tavla, i ett skåp etc. Och kanske skickar du över en bunt ärenden till en motspelare och skyller på huvudvärk, tidsbrist, en kurs eller ett viktigt förtroendeuppdrag.

Om ingen avslöjar dina gömställen är det såklart jättebra för dig, liksom det är fint om du blir trodd när du vill lämna ifrån dig arbete till någon annan. Men det här är ett bluffspel och dina motspelare kan i varje drag försöka finna dina gömställen alt. välja att inte köpa dina bortförklaringar. Om du blir avslöjad med att ha gömt ärenden i huset får du plocka upp dem till handen på nytt och du får dessutom ytterligare ärenden av den som avslöjat dig. På samma sätt kan motspelarna syna dina utspelade ursäktskort. Kommer man på dig med att bluffa för att bli av med ärenden får du ta hand om både dina och motspelarens ärenden. Spelupplägget är förvisso rätt festligt men detta är ett bluffspel i mängden, både fult utformat och enformigt i längden. Man lägger ned en del tid på att förstå reglerna och sedan, efter första partiet, vill man inte spela igen. Vill du bluffa och ha skoj, välj hellre spelen Bluff eller Johnny Controletti.