Bouquet – Ett kunskapsspel om vin (Somja’lär AB)


Fakta:
Antal spelare: 2-6 spelare eller lag
Innehåll: Spelplan, 6 spelpjäser, siffertärning, kategoritärning, 7 x 150 kort (regler skrivna i förpackningens lock)
Konstruktör: Britt-Marie Bäcke

Vin kan vara trevligt att avnjuta i goda vänners lag. Ett sällskapsspel likaså. Det här är ett sällskapsspel om just vin (och mer), ett rent kunskapsspel (nästan). Ja, vem kan absolut mest om vin i alla dess former?

På din vandring runt spelplanen skall du samla på dig minst ett rätt svar från var och en av de sex olika ämneskategorierna. Den som först fixar det under ett och samma varv vinner spelet. Lyckas ingen får man helt enkelt satsa på att göra det inom ytterligare ett varv.

Ja, spelupplägget är alltså riktigt simpelt. Kasta 2 tärningar i din tur, förflytta din spelpjäs 1-6 steg framåt enligt den ena, få en fråga att besvara utifrån kategoriutfallet på den andra. Spelplanen visar förvisso mängder med olika fält men deras respektive utseende är just oftast endast utsmyckning, här finns egentligen enbart två olika typer av fält att hålla reda på. Antingen är det en vanlig frågeruta (där sex av dem även utgör olika start- och målrutor för spelarna) eller också är det en av 12 platser för chanskort.

Chanskorten kan tvinga dig eller en motståndare att stå över ett drag, eller att gå några steg framåt eller bakåt. Chanskorten kan tvinga dig att lämna åter ett vunnet kort i en viss kategori, eller rentav ge dig ett kort och kanske genast föra dig närmre segern. Här finns kort som skickar en spelpjäs vidare längs förflyttningsslingan till en helt annan världsdel och kort som kan användas som skydd mot andra korteffekter osv.

Kort sagt, det är fokus på kunskaper om vindruvor, vinregioner och mycket mer, men din givna seger kan ändå gå om intet på grund av ett olyckligt draget chanskort eller ett tärningskast från en motståndare. Du skulle ju samla de där rätta frågesvaren inom (helst) ett enda spelvarv på brädet. Och visst är det framåt du går utifrån tärningskasten men ett chanskort kan ju raskt förflytta dig till en helt annan världsdel (framåt eller bakåt) så att du plötsligt kommer väldigt långt ifrån din målruta... Kommer du också ifatt någon annan spelare och landar på dennes ruta åker denne genast tillbaka till sin startplats! Så här kan ske raska skiften vad gäller placeringar i racet...

Frågekategorierna (alltså sex till antalet) har rubrikerna: Område, Producent, Druva, Starkvin, Sprit samt Ord. Det mesta är på detaljnivå och typ skitsvårt för en normalperson utan vin som stort specialintresse. ämnesklassen Ord är i mitt tycke den mest intressanta, här finns ändå en (mikroskopisk) chans att man redan vet något, eller i alla fall kan få ny information värd att lägga på minnet. Det mesta i den kategorin är Vad är ...?- och Vad betyder...?-frågor.

Här kommer nu ett axplock av frågor, typiska för respektive ämne: Vad är gyropallette? (Ord), Vad är skillnaden mellan Fine och Marc? (Sprit), Nämn minst tre druvsorter som används i vinområdet Trentino-Alto Adige, Italien (Druvor), Till vilken kommun hör vinegendomen Château Montrose? (Producent), Vilken druvsort används i starkvinet Simonsvlei Winery White Muscadel på vingården Simonsvlei Winery, Paarl, Sydafrika? (Starkvin), Nämn de DOCG viner från Piemonte som börjar på bokstaven B (Område). Rätt svårt, väl? Reglerna skriver förvisso om spel på olika nivåer (lätt, medel, svår) men vi fann aldrig några frågor med motsvarande uppdelade svar...

Jag vet inget om dina vinkunskaper, men mina räcker inte på långt när till för att attraheras av det här spelet. Och skall detta vara skoj tillsammans med vänner behöver ju även övriga deltagare ha en hel del kunskaper på temat alkoholhaltiga drycker, deras framställning och om allt därtill kring traditioner, geografi etc.

Spelplanen må vara en rätt tunn, vikbar pappskiva, men man kan inte säga annat än att den fyller sin funktion, mängden frågor kan man inte heller klaga på. Här finns hela 150 kort för respektive ämne, inkl. chanskort, det blir rejäla buntar med spelkort. Möjligen kan man beklaga lite att det endast är en fråga med svar på varje kort, det hade ju gått att göra detta både mindre tungt och mindre skrymmande. Fast tärningar och spelpjäser är fina, kategoritärningen är rejäl och tydlig och spelpjäserna är typiska vinkorkar med ett lager färg på toppen. Lite festligt!

Så jo, allt kring spelet Bouquet funkar rätt väl tillsammans – förutsatt att man verkligen älskar dessa drycker så till den grad att man alltså riktigt snöat in på detaljkunskaper. Då kan det hela nog vara en okej upplevelse att tävla kring.

Om man som jag ser bortom ett rikligt innehåll, en helt okej spelplan, en rätt snygg förpackning osv. och bedömer detta främst utifrån egenupplevd spelupplevelse så kunde vi ärligt talat inte spela spelet till slut. Inte någon deltagare kunde i princip besvara en enda fråga, så detta blev snabbt rätt plågsamt och helt uppenbart inget för oss.