Bosse Bildoktorn (Kärnan)


Fakta:
Antal spelare: 2-5 spelare eller lag
Ålder: Från 13 år
Speltid: 1-2 timmar
Innehåll: Spelplan, 5 spelpjäser, 1-6 tärning, 1-3 tärning, 385 frågekort med 1925 frågor, 55 Torsk/Turbo-kort, 5 serviceböcker, serviceprotokollblock, 20 plastfötter, 10 motell, 10 verkstäder, 150 sedlar i 3 valörer, penna samt spelregler

Bli inte förvånad nu men det här är ett spel om bilar! Ett kunskapsspel för den riktigt biltokige fantasten. I grund och botten är det väl inga större fel på spelet, här finns ett fullt funktionellt spelupplägg, massor med frågor och några pjäser, tärningar etc., men ändå… Nivån på frågorna om bilar har i många fall passerat gränsen för, i mitt tycke, vad som kan kallas allmänbildning. Och därför blir mitt betyg därefter; det blir i längden alltför enformigt med ett totalfokus på fordon, bilmärken, årsmodeller, logotyper, maskindelar, tekniska funktioner osv.

Men som sagt, bilälskaren kan ha funnit sitt favoritspel!

Spelplanen rymmer en väg längs vilken man flyttar sin spelpjäs som naturligtvis kommer i form av en liten bil. Kasta tärningen och flytta motsvarande antal steg. Det finns fem olika sorters rutor att stanna på och dessa motsvarar förstås respektive frågekategori. Utöver dessa finns rutor för Start, Mål (Besiktning) samt Torsk/Turbo. Den sistnämnda kategorin rör dragna kort som kan ge dig bonuspengar eller extra förflyttning, tvinga dig att betala eller stå över ett drag. Du kan också få värdefulla fordonstips av Bosse själv där han berättar hur du på bästa sätt underhåller eller lagar vissa fel på bilen. Bosses tips skall du absolut samla och spara på till besiktningen!

Ditt serviceprotokoll visar att du skall besvara 25 frågor, fem vardera inom de olika frågekategorierna som är; Bilar, Turist i Sverige, Kuriosa, Bilteknik – Sant eller falskt samt Underhållning. Turist-kategorin är kanske den bästa ur ett allmänbildningsperspektiv, här handlar det lite om geografi, sevärdheter, slott och byggnadsverk, nöjesparker, lokala produkter osv. Allt annat är bilar, bilar, bilar. Till och med kategorin Underhållning är vinklad till att fråga om vilken bil som kördes i den och den filmen, vilken bilmodell sjungs det om i den där sången… årsmodeller, färger och liknande.

Nåja, 25 frågor behöver du inte besvara. Spelet börjar med att du väljer 16 av dem så du kan välja bort somligt i kategorier du tror blir svåra för dig. En fråga per kategori är dock ett måste att få rätt.

Sen är det bara att börja spela, slå tärning, flytta bilen, besvara frågor och pricka av i protokollet. Rätt svar på en fråga ger dig 1000:-. Fem varv runt spelplanen skall du ta dig och i varje varv skall du besiktiga bilen. Slå en 1-2-3-tärning för att se antalet anmärkningar bilen får. Åtgärda dessa genom att betala med dina intjänade pengar och/eller lös in erhållna Bosse Tipsar-kort. När en bil besiktigats för femte gången är spelet slut och vinnaren den med mest pengar.

När du kryssat för att du besvarat alla frågor i en viss kategori men senare ändå hamnar på en sådan fråga och svarar rätt får du istället 2000:- kronor. Du får också möjlighet att köpa dig ett par hotell och ett par verkstäder som du kan placera ut på spelplanen. Dessa rutor ger framöver inga frågor utan enbart pengar till ägaren från den spelare som hamnar på fältet ifråga.

Bosse Bildoktorn är således ett spel i vilket det kastas lite tärning och läses och besvaras frågor om bilar. Svarar man dessutom rätt får man pengar. Det är väl aldrig fel?