Bootleggers (Eagle Games)


Fakta:
Antal spelare: 3-6 spelare
Speltid: 90 minuter
Innehåll: Spelplan, 6 spelbräden med tillhörande utbyggnadsdel, polisfigur, 12 brickor för krogförbättringar, 20 lastbilar i olika storlekar, 6 x 20 inflytelsepjäser, 116 spelkort, 70 träkuber, 25 tärningar, papperspengar i tre valörer, regler.
Konstruktörer: Don Beyer, Ray Eifler, Steve Gross.

Spela dig igenom Förbudstiden, 1920-30-talet i Amerika. Förbud mot produktion, transport, import, export och försäljning av alkoholhaltiga drycker råder. Trots det finns det förstås en efterfrågan på starka drycker och en möjlighet att tjäna stora pengar på att bryta mot förbudet.

Här i Bootleggers är spelarna gangsterkungar som slåss om att tjäna stålar på att göra just det. Engagera dig i produktion, transport och försäljning av förbjudna drycker.

Samla ihop trupperna, som gangsterboss måste du såklart ha tuffa killar på din sida. Ju tuffare och starkare desto bättre, men det är klart, det är kostsamt att få den bästa hjälpen.

Skicka ut dina män till traktens lönnkrogar för att få folk att se saker och ting såsom du ser dem; att det är bäst för alla att göra som du säger, att köpa och sälja just din sprit och ingen annans…

Sätt fart på sprittillverkningen, låt whiskeyn flöda. Producera massor, eller en mindre mängd. Ju mer du producerar desto mer finns att sälja och tjäna pengar på men samtidigt ökar risken att snuten får nys om din verksamhet… Det går också att överväga tillverkning på avlägsen plats för inte hålla till nästgårds där polisen lurar, men det blir förstås problem med att övervaka en verksamhet som pågår långt borta.

När dryckerna är tillverkade måste de fraktas iväg till en lämplig lönnkrog. Väljer du rätt kan du med lite tur sälja massor, välj fel ställe och din chaufför kanske måste dumpa varorna i någon gränd någonstans. Till transporten behöver du förstås också tillgång till lastbilar. Har du sådana? I tillräckligt antal? Du måste kanske köpa en ny eller hyra eller låna en? Har du råd?

Ja, det har du. Och dina varor finns på krogen. Finns där kunder, finns där folk som faktiskt vill dricka vad du producerat? På stora ställen kan det säljas mer… Men somliga krogar har ju inte alltid öppet så mycket som man skulle kunna önska.

Efter fem spelade faser för spelets gangsterbossar är det dags för en för lagens långa arm!

Gangsterbossarna sköter spelkort med olika muskelstyrka, på brädet finns olika kort med specialfunktioner. Somliga låter dig rekrytera fler män, köpa fordon, förbättra spritdestilleriet. Fortsätt med att placera ut lite eller allt inflytande du har på en eller flera lönnkrogar.

Kastade tärningar avslöjar hur stora mängder dryck du producerat, men slår du fram fel värden och polisen samtidigt är på för dig fel plats kan du gå miste om hela rundans produktion. Osis!

Beroende på hur många lastbilar du har och hur mycket som producerats kan det alltså behövas fler fordon. Här finns utrymme för fri förhandling med övriga gangsterbossar. Köp eller hyr från någon annan. Beroende på din klans muskelstyrka och rådande inflytande på respektive krog levereras varor i en viss turordning. Kanske räcker inte inflytandet till för att stället skall hålla öppet. Kanske får du inte sälja dina varor där du vill. Kanske ser allt bra ut och så kommer snuten…!

Temat i Bootleggers är starkt. Det här handlar om gangsters som bryter mot lagen och till varje pris försöker att vara bättre än alla andra, vinna till varje pris vad gäller spritförsäljning och att tjäna pengar på den sysselsättningen.

Med det i ryggen är det egentligen rätt passande att det är så pass mycket slump i spelet som det nu är. Visst finns här både taktik och strategi men överraskningar kan komma när som helst. Olika spelkort hjälper och stjälper kontinuerligt. Öppna förhandlingar kan gå hur som helst. Jag vill generellt oftast ha mer kontroll i mina sällskapsspel, minimera slumpinslagen, men som sagt, här funkar de bra, passar verkligen in i temat, ger extra känsla. Med det sagt, klarar du inte mycket slump och uppenbart elakt spel är detta kanske inte spelet för dig.

Någon gangster går miste om en affär och halkar på efterkälken. Alla andra försöker kanske också mobba ut den personen. Rätt som det är kommer ett spelkort som innebär förlust av en lastbil, sabotage på fabriken osv.

Ja, sannerligen, det här är ett elakt spel och ett som faktiskt måste spelas så. Här är det var och en för sig själv. Allianser kan skapas men lika snabbt lösas upp. Det finns ingen heder bland skurkar..

Det hela är svängigt, utmanande, överraskande. Roligt så länge det inte är du som har otur eller aktivt motarbetas av de andra. Spelet fungerar bäst med många deltagare men har också en speltid som kan bli utdragen och hur ofta får man sex kamrater att spendera ett par timmar på ett sällskapsspel? Ja, kanske att detta inte kommer så värst ofta till bordet ändå, men Bootleggers är hur som helst ett solitt spel i alla fall. Medelbetyg kan jag absolut bjuda på, men mer kan det inte bli, sannolikheten för otur med kort och tärningar är trots allt väl stor för den här investeringen i spelkamrater och tid.