Bombay (Ystari)


Fakta:
Antal spelare: 2-5 spelare
Ålder: 10+ år
Speltid: 30-60 minuter
Innehåll: Spelplan, tygpåse, 17 små silkbalar (resurskuber), 12 stora efterfrågekuber, 75 myntbrickor, 5 actionbrickor, 8 palatsbrickor, 8 brickor för handelsstationer, 16 stadsbrickor, 16 klientbrickor, regler samt per spelare: 1 elefant, spelskärm och 5 palats.
Konstruktör: Cyril Demaegd

Det här är ett lättsamt, snabbspelat och lagom trevligt familjespel. Spelarna är i Bombay, rider omkring på sina elefanter och köper silke på små handelsplatser, silke man sedan säljer i städerna på spelplanen. Där det finns plats kan man också bygga ett palats.

Efter 4 spelade omgångar (totalt 16 turer var) vinner den rikaste spelaren. Pengar får man såklart om man säljer sitt silke och bygger palats. Det finns också pengar att tjäna på att ha varit runt i många städer och att ett omfattande nät av klienter.

Förbered spelet genom att lägga ut ett antal stadsbrickor på städerna, slumpa ut handelsstationerna som skall sälja silke i olika färger på olika knytpunkter på spelplanen. Slumpa även ut några palatsbrickor på sina håll, alla brickor uppvända, och gör klart vilka tre silkesfärger som efterfrågas i respektive stad, samt deras inbördes rangordning. En silkesfärg är mest inne just nu, någon annan näst mest, ytterligare en annan nyans trea...

Allra först i varje tur sker det påfyllning av silke på en, två eller tre marknadsrutor. Man drar 9 resurser ur en påse, sen beror dessas placering och prisläge på vilken färg som dras och antalet av respektive sort. Möjligen är endast två marknader öppna (bara två färger på silket finns tillgängligt) och då måste några mindre handelsbutiker tillfälligt stänga (typ de ställen som påstått sig sälja de färger som nu inte kom in i spel aktuell tur).

Varje spelare har i sin tur 3 actionpoäng att spendera på somligt. Det är dock inte givet att det blir tre handlingar att utföra för alla spelare då handlingarna har olika pris. Olika saker kostar olika mycket och man kanske inte vill göra exakt samma sak som någon annan. Om inte annat befinner man sig säkert på olika platser.

Detta kan man välja bland:

1. Spendera dina 3 actionpoäng i utbyte mot 1 mynt.
2. Flytta din elefant. Från en plats längs en väg till en närliggande plats. Stannar en elefant på en kulle kostar förflyttningen 2 poäng, annars 1. Du kan således som mest gå tre steg i taget om du undviker uppåtsluttande terräng.
3. Kommer du till en liten handelsplats får du köpa 1 bal silke i den enda färg som platsen tillhandahåller. (Din elefant kan bära högst två balar). Beroende på från vilken marknadsplats du tar kuben kommer priset att variera. 1 mynt och 1 poäng eller 1 mynt och 2 poäng eller 2 mynt och 2 poäng.
4. Är du i en stad får du sälja en silkesbal, förutsatt förstås att staden ifråga har en efterfrågan på just den färgen. Du får 4 mynt för den mest eftertraktade färgen, 3 mynt för den andra. Den tredje och lägst eftertraktade färgen på silke ger bara 1 mynt men även en klientbricka. Det kan kanske vara ännu bättre än några extra mynt, eller?

Efter att man sålt en vara ändras inbördes efterfrågan på de tre silkesfärgerna i staden. Den sålda färgen blir minst eftertraktad, de båda andra avancerar upp ett steg. Om det dessutom finns en stadsbricka i just den staden kvar, och du ännu inte har någon i matchande stadsfärg, får du ta en.
5. Som sista valbar handling kan man satsa på att bygga ett palats på ett ledigt ställe på spelplanen. Där får inte finnas någon liten handelsstation, ingen stad, inget palats. Det bygget kostar 1 valfri silkesbal och 1 poäng.

Somliga spelplansfält rymmer en utlagd slumpdragen palatsbricka. Först till platsen får förstås brickan ifråga och kan åtnjuta dess effekt. De kommer i fyra olika varianter; som klientbricka, extra stadsbricka, ger dig 2 mynt eller en gratis enhet silke.

Ja, spela 4x påfyllningar och 4x handlingsturer var, byt sedan startspelare/turordning och kör en ny serie. Efter fyra sådana serier är spelet slut och det är dags att räkna pengar för allt man gjort och samlat.

Allt ovanstående gäller ett parti med 4 deltagare. Med annat antal ändras antalet spelade set, antalet turer, fördelningen av brickor och poäng men visst är sig Bombay väldigt likt ändå.

Kampen om att leverera rätt silke till städerna för att kunna få bäst betalning för dem är såklart tuffast med många spelare, kampen om olika brickor och silkeskuber på marknadsplatsen likaså. Men visst, detta är så simpelt, lättsamt, ett lagom skoj elefantrace, att detta oavsett antal tävlare ändå belönas med en solid betygstrea.