Bohnkick (Amigo)


Fakta:
Antal spelare: 2 eller 4
Ålder: 8+ år
Speltid: 45 min
Innehåll: 110 spelkort samt regelhäfte
Konstruktör: Uwe Rosenberg

Att spela fotboll med kort, kan det vara något kul? Nja, sådär, fast annorlunda är det ju förvisso. Bönorna från kortspelet Bohnanza är alltså tillbaka och den här gången lirar de boll. Gula bönor passar till bruna bönor, bruna bönor slår crossbollar, lila bönor nickar bollen mot mål osv. Spelet är för 2 eller 4 spelare och jag har testat några partier på två spelare. Det hela fungerar som sagt men nog finns det bättre och mer spännande spel att spela på tu man hand. Och jag antar att detsamma gäller om man är fyra spelsugna personer. Så det här kommer nog bara fram igen om alla andra (kort)spel lyser med sin frånvaro.

Varje spelare har en bunt med blandade anfallskort i en egen hög framför sig. Därutöver finns en gemensam hög med försvarskort. Då en spelare anfaller är den andra försvarare och vice versa. Ett anfall är över när laget tagit ett skott på mål eller blivit av med bollen av en eller annan anledning. Den som anfaller har hela tiden sex kort på handen till sitt förfogande för att fullborda ett anfall. Det gäller att ha en bra mix av kort föreställande olika lagspelare på plan och attacker mot mål såsom t.ex. nick, vanligt skott och långskott.

Korten avbildar en viss böna som passar till en annan, exempelvis blå spelare slår bollen till grön spelare. Har man nu inte ett kort med grön skjuter mot mål, måste man kanske spela kortet där grön passar till lila spelare istället, för att sedan använda kortet lila skjuter mot mål. För att ett kort med lila spelares nick mot mål skall kunna användas måste passningen till lila komma med en crosspassning. Saknas ett sådant kort kan man ju inte använda nick-kortet, så det är fullt möjligt att ett anfall så att säga bara dör ut eftersom det saknas passande kort att fullfölja anfallet och ta avslut med. Så spela ut ett kort, dra ett nytt och hoppas på bra kort för att bygga upp anfallet. Grönt till gult, gult tillbaka till grönt, grönt till blått, blått till brunt och brunt tar skott på mål. Eller kanske snabbare och enklare; gult till grönt och sedan grönt som skjuter på mål. Eller varför inte blått till gult, gult till brunt, brunt slår en crossboll mot straffområdet där lila nickar……etc.

Om försvararen saknar lämpliga kort för att stoppa anfallet kommer säkert till slut ett skott på mål. Då säger anfallaren om han siktar på höger eller vänster sida om målvakten och om bollen går lågt eller högt upp mot krysset. Japp, då vet alla vart bollen är på väg. Dags för försvararen att genast spela ut sitt målvaktskort där denne räddar bollar i motsvarande hörn av målet! Saknas just det kortet som stoppar en nick, ett vanligt skott eller ett långskott och i exakt rätt hörn så blir det såklart mål!

Försvararen har hela tiden tre kort på hand till sitt förfogande. Målvaktskorten spelas ut när anfallet avslutas med en nick eller ett skott, tacklingskorten nyttjas för att bryta en passning och stjäla bollen från en viss typ av spelare, så att försvarare genast blir anfallare. I vissa situationer kommer även domarkort med i spelet och det är möjligt att ur högen med försvarskort dra fram kort för såväl frisparkar som straffar. Ja, på detta sätt böljar spelet fram och tillbaka. Vinnare är såklart den som gjort flest mål när den andra spelaren använt upp hela sin hög med anfallskort. Som sagt, fullt spelbart men ändå inget höjdarspel.