Bohnanza (Rio Grande Games)


Fakta:
Antal spelare: 2-7
Ålder: Från 12+ år
Speltid: ca 45 min
Innehåll: 154 st bönkort, 7 st bönfältskort, 1 regelhäfte
Konstruktör: Uwe Rosenberg

Inbilla dig inte att du kan slita upp kartongen och börja spela direkt. Det här är ett kortspel som det krävs lite tid att sätta sig in i. Det kommer säkert att krävas en regelgenomläsning eller två och därpå en riktig spelomgång med öppna kort innan alla förstått spelets upplägg. Sådant kan förstås tyckas besvärligt, men väl igång efter demonstrations- och övningsomgångarna har du ett festligt och annorlunda kortspel att roa dig med framöver.

Kort uttryckt handlar det, som i så många andra spel, om att samla på sig mest guldpengar. Guldpengarna får du när du framgångsrikt lyckats plantera bönor på dina fält och kan skörda dem när de är värda som mest. Och allt detta är förstås svårare än man kan tro. På bordet framför varje spelare tänker vi oss två åkrar (ett tredje fält kan köpas för guldmynt) där respektive deltagare skall plantera sina bönor.

Bönor finns det många av i detta spel; här finns färgglada kort som illustrerar chilibönor, kaffebönor, röda bönor, gröna bönor, blå bönor, vaxbönor, kakaobönor och andra sorter. Somliga bönor klassas som vanliga och finns i stort antal, andra är mer sällsynta och finns bara representerade på några få kort. Olika bönor är olika mycket värda och du kan bara plantera en speciell typ av böna på varje fält. Du kan således maximalt ha 3 olika sorters bönor på dina åkrar vid ett och samma tillfälle (om du köpt dig det tredje fältet). Självklart vill du samla ihop så många kort som möjligt av respektive bönsort, för ju fler kort du har av en viss typ när du skördar desto fler guldmynt får du (och bönorna i sig är ju också olika mycket värda). Så vilka bönor skall du samla på?

Så långt allt väl, men tro nu inte att det bara är att plantera sina bönor och se sin utlagda kortsvit växa och ge maximal vinst. Icke! Spelar du inte smart, eller sitter med fel kort på hand vid fel tillfälle kan du tvingas skörda i förtid, och då får du så klart mycket mindre betalt, om något alls. Det är nämligen så att de kort du har på hand inte får arrangeras om. Du får inte sortera dem eller på något sätt manipulera ordningen på dem. Oavsett typ av bönkort får du vackert spela ut dem i den ordning du fått dem, och du varken vill eller får ju spela ut t.ex. chilibönor på dina åkrar med kaffebönor eller vaxbönor. Ja, så då måste du alltså skörda direkt det du har för att göra ny plats till chilibönorna, eller..?

Ja, men här kommer ändå möjligheten att klara ut situationen i alla fall...

Du får helt enkelt byta eller skänka bort oönskade kort. Det är under vissa förutsättningar faktiskt okej med kortbyten eller gratisutdelning av kort man vill slippa, men vad är det som säger att motspelarna just nu vill ha dina chilibönor? De kanske också samlar på andra bönor. Så utöver att samla olika typer av bönkort gäller det att kunna förhandla med motståndarna för att bli av med skräpkort och samtidigt kunna vinna extrakort av den typ du samlar på.

Det verkar avancerat till en början, men väl igång faller sig spelmomenten självklara och allt flyter på rasande snabbt. Själv tycker jag att den största utmaningen är att stå emot lusten att flytta om korten på handen till ett något mer gynnsamt läge för mitt fortsatta spel, för det får man oftast göra i andra spel. Där går det att sortera efter färg eller värde eller typ av kort. Allt sådant är här strängt förbjudet och skulle förstöra hela spelupplägget. En stark trea i betyg unnar jag gärna spelet och kanske rentav något lite mer än så ibland (om jag vinner vill säga). Ju fler spelare som deltar desto roligare, livligare och tuffare blir budgivningen om korten och därmed hela spelet.