Bock Rock (Lautapelit.fi)


Fakta:
Antal spelare: 3-6 deltagare
Ålder: 8+ år
Speltid: ca 15 minuter
Innehåll: 50 getkort, 12 bergskort, 1 trä-get, regler
Konstruktör: GŁnter Burkhardt

Spelet Bock Rock kommer i en liten ask stor nog för att rymma två vanliga kortlekar men här finns bara 62 kort, regler och en liten träpjäs i form av en get. Fast jag tycker nog att getabocken är mer lik en representant för hundrasen skotte, men det kan vi kanske lämna därhän.

Spelkorten är uppdelade på getkort och bergskort. Getkorten finns det 50 stycken av och de är numrerade från 1-50. De avbildar alla (utöver sitt värde) 1-5 stycken små gethuvuden vardera längs långsidans kant. Korten för jämna tiotal (10, 20, 30, 40 och 50) har alla maximala 5 gethuvuden styck, men för resten av getkorten varierar antalet mellan 1-4. Det är inte så att fler huvuden finns på de höga korten utan det kan förekomma ett eller flera små huvuden på såväl låga som höga kort.

Dessa 50 spelkort blandas och därefter ges 8 kort till varje spelare. Resterande kort är sedan inte med i spelet. Ett parti Bock Rock spelas alltså under 8 rundor (mycket snabbspelat alltså!) och det handlar om att ta eller undvika de 8 sticken, allt utifrån den sammanlagda mängden små gethuvuden på korten i respektive stick.

I tur och ordning för respektive stick spelar alla deltagare ut varsitt av sina (från början) 8 kort på handen. Den spelare som lagt det högsta getkortet i sticket (oavsett antal små gethuvuden alltså) vinner rundans alla kort (dvs. det just utlagda från varje spelare) och samlar därmed på sig ett visst antal små gethuvuden. Den som lagt kortet med lägst värde är den som försöker bestämma mängden gethuvuden man skall samla ihop genom att dra ett bergskort.

Bergskort dras under de fyra första sticken och då alltid av den som lagt det lägsta kortet i varje stick. Med ett kort i taget byggs sakta ett berg upp på en liten ö upp mitt på bordet där den lilla get-pjäsen skall stå. Bergkorten är vändbara och har en siffra i varje ände. Beroende på hur varje sådant kort nu vänds och placeras i förhållande till de tidigare utlagda kan man i viss mån styra hur många gethuvuden man skall samla under de 8 sticken.

Spelet går ut på att samla exakt så många gethuvuden på de i sticken vunna korten att den summan matchar totalsiffran som pusslas fram på berget/ön efter de första fyra sticken. Vinnaren är den som hamnar exakt på eller närmast denna summa utan att gå över gränsen. Ett enda gethuvud för mycket och man har förlorat, vilket såklart innebär att alla deltagare faktiskt kan förlora i ett och samma parti.