Bluff (Alga)


Fakta:
Antal spelare: 3-6
Ålder: Från 10 år
Innehåll: 30 specialtärningar, 1 vadslagningstärning, 6 tärningskoppar, spelplan och regelgäfte
Konstruktör: Richard Borg

Bluff är årets vuxenspel 2006. Allt som behövs här är ett bra pokerfejs, tur och lite matematisk förmåga att gissa o beräkna sannolikheter. Löjligt enkelt men rätt kul, möjligen lite tjatigt i längden. Utnämningen som bästa vuxenspel i all ära men låt mig göra klart att även yngre kan spela och ha behållning av detta tidsfördriv, bara alla deltagare kan göra rimliga gissningar och samtidigt bluffa hyggligt trovärdigt. För så värst svårt är det inte.

Alla deltagare tar varsin svart plastkopp och 5 gula tärningar. Spelplanen och den röda tärningen placeras mitt på bordet. Koppen används till att skaka tärningarna i och för att täcka över dem och de sex sidorna på tärningarna bär prickar motsvarande 1-5. Den 6:e sidan visar en stjärna och fungerar som en joker. Kommer stjärnan upp motsvarar den just den siffra som man precis slagit vad om……

För det är vadslagning allt handlar om. Alla skakar och vänder upp sina tärningar under koppen. Man tittar efter hur utfallet blev, döljer dem för motståndarna och sen börjar någon slå vad under första rundan. Till exempel: Hur många fyror finns det under samtliga spelares koppar? (dvs. antalet tärningar som visar en fyra + de som visar en stjärna). Förste spelaren avger sitt bud. Alla efterföljande spelare måste antingen syna föregående bud eller höja.

Säger förste spelaren att han tror att det bland samtliga deltagande tärningar finns totalt 5 tärningar som visar en fyra (fyror+stjärnor) tar han den röda markeringstärningen, vrider fram en fyra och placerar den på rätt plats på spelbrädet. Där ser man i tur och ordning tydligt alla möjliga alternativ som finns för att höja budet. Under en och samma omgång får den röda markeringstärningen aldrig gå bakåt, bara framåt. Så höja eller syna……

Höjer man, blir nästa bud t.ex. ett ökat antal tärningar som visar siffran fyra, eller valfri annan siffra, eller också samma antal tärningar som tidigare bud men gällande en högre valör. Du kan också satsa på ett visst antal stjärntärningar. Så för varje spelare höjs budet gällande högre och högre siffror och/eller fler och fler tärningar, tills någon tycker att vadet är osannolikt och synar.

Utfallet av att syna kan förstås bli att budgivaren får lämna ifrån sig en eller flera av sina tärningar, att den som synar gör det eller att alla utom budgivaren mister en tärning var vid exakt rätt utfall. Den som är sist kvar med att ha minst en tärning är vinnaren. Speltiden ökar såklart, liksom svårighetsgraden, med ökat antal spelare. Vill det sig riktigt illa kan du snabbt bli av med dina tärningar och får sitta kvar och se vännerna spela vidare. Tur att ett parti går rätt snabbt ändå.

Om detta verkligen förtjänar utnämningen till 2006 års bästa vuxenspel skall jag låta vara osagt, jag har dålig koll på konkurrenterna och har följaktligen inte speltestat dem alla, men Bluff har enkla regler och är ett festligt partyspel för en stund väl värt en stark trea i betyg.