Blokus Trigon (dan-spil)


Fakta:
Antal spelare: 2-4
Ålder: 7+ år
Speltid: 20-30 minuter
Innehåll: Spelplan, 4 uppsättningar á 22 brickor, regler
Konstruktör: Bernard Tavitian

Blokus Trigon är en utmärkt variant på det hyllade originalspelet Blokus. Ja, mycket är sig likt (läs mina rader om Blokus på annan plats på denna hemsida) men här finns också somligt som förändrats, och förbättrats, inte minst för 3 spelare.

Det handlar om växelvis utplacering av gula, gröna, röda och blå plastbitar i olika former och storlekar på spelbrädet. Alla deltagare har identiska uppsättningar av spelbrickor att använda sig av och dessa omfattar 22 stycken olika utseenden.

Tre eller fyra deltagare spelar med en färg var, två spelare hanterar två vardera. Den som lyckas få ut flest bitar i sin färg är såklart bäst. Har flera deltagare lika många bitar kvar när det inte finns utrymme för fler på spelplanen vinner den vars kvarvarande bit/bitar är minst. Inga nyheter där inte. Jo, en liten en kanske, du spelar med 22 spelpjäser mot vanliga Blokus 21…

Spelbrädet består även denna gång av grå plast, men (här kommer en nyhet!) nu utspelas kampen på en sexsidig yta som delats in i 486 stycken små triangulära fält, istället för att som i första Blokus spelas på en kvadratisk yta indelad i mindre kvadrater. Startpunkterna ligger också symmetriskt placerade en bit in i spelytan, inte i hörnen (det är också en nyhet!).

Spelbitarna man förfogar över i Blokus Trigon är uppbyggda av olika många små triangelformade fält som sitter ihop i mer eller mindre taggiga, kantiga, sneda eller symmetriska skapelser. I sin allra enklaste form är den minsta brickan bara en enda liten triangel, men här finns bitar bestående av så många sammansatta trianglar att de kan täcka 2-6 stycken trekantsfält vardera när de spelas ut på spelplanen.

Ja, bitarna kan man rotera som man vill eller vända upp och ned på och eftersom de inte alltid är symmetriska blir det ibland svårt att snabbt se var en bit passar bäst. Det här med trianglar istället för kvadrater kan tydligen göra en väldig skillnad, trots att spelupplägget på sitt sätt är identiskt med det hos föregångaren. I alla fall min hjärna har det rätt svårt den här gången att se möjligheter till bra ställen att spela ut brickorna på…

Man spelar således växelvis ut varsin bit och måste lägga dem så att bitarna i en och samma färg hänger ihop i hörnen, kanterna, på något sätt någonstans. En visst bits sida får aldrig ligga emot sidan på en annan bit i samma färg, däremot kan alltså en triangels spets peka mot en annan trekants spets. Detta må låta krångligt men är nog så tydligt när bitarna väl placeras på brädet…

Med en bit i taget krymper så spelytan sakta men säkert. Kommer det att gå att få ut alla sina bitar på spelplanen? Räcker ytan eller bildas det hålrum av varierande storlek som ingen kan utnyttja? Kanske kan en liten ensam triangulär bit vara den som öppnar upp byggandet på annat håll?

När så ingen mer spelare kan spela ut fler spelbrickor är partiet avslutat och då vinner, som sedan sagts, den vars ev. kvarvarande brickor tillsammans omfattar minst antal trekantsfält. Ja, räkna ihop antalet små trianglar som bygger upp dina brickor och hoppas på att de är riktigt få. Skulle du ha både tur och skicklighet i överflöd så får du kanske plats med samtliga dina färgade bitar på spelplanen och då är du självklart den obestridda mästaren!

Blokus Trigon har den fördelen, jämfört med original-Blokus, att det är ett ypperligt strategispel för 3 spelare. (Och är lika bra för 2 och 4 deltagare för den delen, men Blokus på kvadratisk spelplan var ingen höjdare för tre spelare, det blev liksom obalanserat och orättvist).

Festligt, snyggt, bra för såväl 2-3-4 deltagare. På minuskontot: ett kanske onödigt spel om ni aldrig spelar på 3 och redan har Blokus men minst ett Blokusspel av någon sort bör finnas i varje spelsamling. Det allra lurigaste är att lära hjärnan att tänka kring triangulära former istället för fyrkanter…