Blokus (dan-spil)


Fakta:
Antal spelare: 2-4
Ålder: Från 7 år och uppåt
Speltid: ca 20-30 min
Innehåll: Spelplan, 84 brickor (21 st x 4 färger), regler
Konstruktör: Bernard Tavitian

Blokus är prisbelönt som få spel. Jag kan bara säga att jag tycker spelet är värt varenda fin utmärkelse det fått. Detta är verkligen ett kanonspel, både roligt och svårt att spela, samtidigt som reglerna är mycket enkla och inget parti blir det andra likt. Allra bäst och roligast blir det med 4 spelare, men det är absolut inget dåligt spel för bara 2 deltagare. På två spelare bör ni sköta brickor i två färger var och det kan i viss mån splittra fokus. Med 3 deltagare blir Blokus något obalanserat, tycker jag, och förtjänar inte högsta betyg.

Det kvadratiska spelbrädet består av små rutor, totalt 400 stycken. Varje spelare förfogar över 21 identiska plastbrickor (i endera färgen gult, grönt, blått eller rött) som skall läggas ut på spelplanen, så långt det bara är möjligt. Var och en av brickorna i en färg har olika form. Det finns en liten bricka som bara täcker en ruta på spelplanen, en bricka som täcker två rutor och de andra 19 brickorna täcker 3, 4 eller 5 rutor vardera. När brickorna blir större och täcker fler rutor kan de t.ex. vara formade som ett T, ett I, ett L, ett kors etc. Tänk på dataspelet Tetris och de fallande bitarna som skulle pusslas ihop bredvid varandra; som dem ser de här plastbrickorna ut.

Varje spelare börjar brickläggandet från ett hörn och sedan spelar man i tur och ordning ut valfri bit från sitt förråd. Någon vill kanske lägga brickor längs kanten, någon annan lägger bitar in mot mitten av spelplanen. Varje ny bricka måste läggas mot minst en annan bricka i samma färg, men bara hörnen får ligga mot varandra, aldrig lång- eller kortsidor. Utmaningen handlar nu om att på det begränsade utrymme som finns och som snabbt minskar kunna lägga ut så många av sina brickor som möjligt. Du vill sno åt dig så mycket yta som möjligt samtidigt som du vill hindra motståndarna från att göra detsamma. Och det är inte lätt men när man trodde att vägen vidare var stängd märker man att en ny bit faktiskt kan läggas ut, hörn mot hörn, och smyga sig in mellan motståndarnas brickor.

Poängräkningen går till så att man räknar antalet rutor som finns i kvarvarande brickor (dvs. hur många rutor på spelbrädet skulle de kunnat täcka över). Lägst antal är vinnaren. Har du fått ut alla dina 21 brickor är du sannerligen en Blokus-mästare eller också spelar du bara mot klent motstånd.