Blackout (Alga)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 spelare eller lag
Ålder: Från 9 år
Innehåll: Spelregler, timer, tärning, 4 spelplaner, 4 etikettark med klistermärken, ca 120 röda runda plastmarker och en bunt kort (ca 100 st)

Börja med att klistra dit alla klistermärken på spelplanerna. Det görs en gång, sedan sitter de där de skall. Därefter tar varje spelare eller lag en spelplan. Ha alla markerna väl åtkomliga för samtliga spelare. Snart skall de förhoppningsvis läggas ut på spelplanerna. En spelare eller ett lag spelar i taget (men det blir inte många sekunders väntetid för övriga, här går det undan!). På spelplanerna finns hela alfabetet (A-Ö) representerat. Nu gäller det att bli först med att täcka över varje bokstav på spelplanen.

När det är din tur att spela tar en motståndare upp ett kort. På varje kort finns 6 olika ämnen, t.ex. insekter, motorcykelmärken, smakar sött, djur med svans, jeansmärken, städer, saker i köket osv. Ett tärningsslag avgör vilket ämne du skall tävla i och nu gäller det att på begränsad tid ge så många svar som möjligt inom det ämne du fått, och då helst med olika begynnelsebokstäver. Det är nämligen första bokstaven i varje svar du får täcka på din spelplan. (Är ämnet t.ex. pojknamn är det bara att börja täcka spelplanen; Adam, Bertil, Ceasar, David osv). Självklart är det stressande att komma på bra svar på tid. Sekunderna försvinner blixtsnabbt och snart är din tur ute. Och vad tusan skall du säga för att få täcka Q, X, Z? Kommer du på något alls på någon bokstav eller står det helt still i huvudet? Frustrerande är det när du får ämnet Engelska-någonting och du bara har Å, Ä, Ö kvar.

När din tid är slut, tar ni ett nytt kort, slår fram ett ämne, startar timern och så är det dags för nästa spelare. Så går spelet vidare tills någon fyllt sin spelbricka, dvs täckt A-Ö. Bland ämneskorten ges ibland instruktioner istället för ett ämne att spela. Då kan det t.ex. bli möjligt att byta hela spelplanen med en motspelare eller rentav få ta bort/lägga till extra marker. Det kan vara riktigt bra eller hur trist som helst. Spelet som sådant är i alla fall roligt, snabbt och stressigt. Det finns mängder med kategorier att spela igenom och Blackout håller för att spelas igen och igen. Om du inte får en riktig Blackout vill säga, haha.