Black Gold (Fantasy Flight Games)


Fakta:
Antal spelare: 2-5 spelare
Ålder: 13+ år
Speltid: 1-2 timmar
Innehåll: 6 kartbitar, spårbräde, 5 referenskort, 141 pappbrickor i olika färg och form (för pengar, källor, oljepris etc.), 152 kort, 111 plastdetaljer (tåg, oljetorn, lastbilar, olja), tärning, regler.
Konstruktör: Wilko Manz

Dags att gräva guld i USA, svart guld, olja med ett annat ord! Här är du i Texas och hoppas kunna göra det stora klippet. Du far runt och reser borrtorn och ser fram emot att få se oljan spruta mot himlen. Den rikaste spelaren vinner!

Men det är såklart inte bara att investera i många borrtorn och hoppas på det bästa, om man hittar olja måste den såklart tas om hand. Har du fixat det där med transporter? Är du redo att sälja till priset som gäller just för dagen?

Att hitta svart guld när priset är som lägst eller transporterna avlägsna kan visa sig oturligt, då blir det garanterat mindre klirr i kassan.

Black Gold spelas över ett antal omgångar 8 olika faser. Först i varje runda kastas tärningar för att sätta priset på olja knutet till tre olika företag.

Härnäst vänds handlingskort upp på bordet, ett specialkort och sedan ett vanligt för varje spelare. I tur och ordning väljer nu alla varsitt (inkl. specialkortet).

Dessa kort visar olika värden för förflyttning, olika antal licenser man får och kan också visa att spelaren får extra olja eller kan manipulera prisnivån för ett företag. Specialkortet visar också värden för förflyttning och licenser men såklart också något slags extra specialare samt förflyttningen för spelets Oljebaron, en extern, neutral part.

Vilket kort man vill ha beror såklart på kortens värden och symboler. Vill man ha mycket förflyttning eller många licenser? Kanske båda? Eller är det specialfunktionen som lockar? Ja, välj kort i uppgjord turordning, någon kommer troligen alltid att få något mer eller bättre än någon annan...

Utifrån valt kort får spelaren de där licenserna som sedan skall hållas hemliga. Licenserna är vad du använder som betalningsmedel i en auktion du säkert vill vinna. Det är nämligen bara en spelare i varje omgång som kommer att kunna sälja av sin olja till respektive företag. Skulle priserna skilja sig mycket åt är kanske inte ens alla företag intressanta, eller?

Det är också så att budgivningen sker muntligt, så det är fullt möjligt att höja ett bud mer än vad man faktiskt sen har licenser, bara för att driva upp andra spelares bud. Skulle man dock vinna med ett falskt för högt bud förlorar den spelaren hälften av sina licenskort och sen går auktionen om. Ouch! Vågar man bluffa?

Härnäst spenderar man sina förflyttningspoäng på olika handlingar. Flytta runt din lastbil på spelplanen på jakt efter de bästa kända oljekällorna, tjuvtitta på brickor som berättar om källans potential, bygg oljeborrtorn eller flytta ditt tåg. Tåget måste röra sig så att det hela tiden är i linje med (eller längre fram än) dina resta borrtorn på kartan! Är inte tåget framme kan du inte gratis och via egen försorg frakta den olja du kanske får, utan blir beroende av Oljebaronens tåg eller en konkurrents. Det kostar såklart att behöva andras hjälp! Och kanske är inte ens de tågen tillräckligt långt framme.

Naturligtvis kostar olika förflyttningar olika mycket, terrängen över spelplanen varierar. På jämn mark är det billigt att förflytta sig, det åtgår fler förflyttningspoäng att resa över ojämn mark eller uppför stora kullar.

En handfull specialdrag kan man också välja bland, förutsatt i så fall att ditt valda actionkort visar en speciell symbol.

Ändra som sagt kanske oljepriset upp eller ner, få extra olja, bygg en extra oljerigg eller borra bara djupare någonstans. Somligt av detta kan givetvis kosta en slant men det är det kanske värt? Det går också att få motståndarnas transporttåg att backa...

Sedan är det dags att ta hand om den olja man kanske fått. Skicka den med eget tåg eller någon annans. Är ditt eget tåg inte framme och du inte har råd att betala någon annan går det svarta guldet tyvärr förlorat.

Därefter skall du alltså sälja av det du fraktat till något av de tre oljebolagen, eller skall och skall förresten. Du hoppas kunna göra det! Här blir det nu alltså auktioner (en för varje företag) där endast vinnaren får en chans att sälja oljan till det pris som gäller för respektive oljebolag just nu. Auktionen skall ju som tidigare sagts betalas med dina licenser...

Spelomgångens sjunde fas innebär att göra sig av med ev. oljeöverskott till rena skampriset och i fas åtta byter man bara startspelare, sen drar man igång en ny spelrunda enligt ovan. Det är när oljebaronens tåg nått sin slutstation som spelet också är slut. Räkna ihop pengar, tågplaceringar, licenser och kora en riktig oljemagnat!

Black Gold kommer med rätt okej regler, ett festligt tema och en bunt plastpjäser och varierbar spelplan. Sen är det lite slump i tärningskast och uppvända spelkort och så ogillar jag bluffbud i auktioner. Så lite ris, lite ros. Allt som allt är detta helt okej, och blir bättre med många spelare, men då till priset av längre speltid och då blir den kanske väl lång för vad som erbjuds. Men ett medelbetyg i alla fall, varken mer eller mindre.

På två spelare justeras reglerna en hel del och sist i regelhäftet kommer också förslag på spelvarianter för att förlänga/förkorta speltiden eller reducera slumpen/svårighetsgraden något samt alternativa sätt att utforma spelplanen.