Biblios (Iello)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 deltagare
Ålder: 10+ år
Speltid: 30 minuter
Innehåll: 5 tärningar, kategoribräde, 87 kort, regler
Konstruktör: Steve Finn

Biblios blev inte vad jag trott och hoppats. Det jag gillar allra bäst är faktiskt den eleganta förpackningen, spelet i sig är en gnutta tjatigt med sitt eviga kortdragande och jag är egentligen inte heller överdrivet förtjust i auktionsspel och det är väl vad detta i grund och botten är. Mitt högst personliga betyg får bli en svag till måttligt stark trea.

Fem tärningar läggs på det lilla brädet med 3 prickar vardera vända uppåt mitt på bordet. Just nu är brun, blå, grön, orange och röd tärning alla värda 3 poäng styck. Nu kommer spelarna att tävla om att samla ihop kort i respektive färg.

Korten i de olika färgerna har alla ett värde mellan 1-4 och den som vid spelets slut (med sina kort) har samlat ihop den högsta totalsumman i varje färg vinner motsvarande tärning. Den deltagare som sedan har högst värde på sina vunna tärningar vinner ett parti Biblios. Naturligtvis kommer tärningarnas värde att manipuleras under spelets gång. Somliga tärningar vill man öka upp till högsta nivån (sex), andra tärningar vill man säkert sänka värdet på.

Detta innebär såklart att man troligtvis inte samlar på kort i alla färgerna. Där tärningarna är värda mycket vill man ha många kort, i andra färger färre eller kanske inga alls. Så synd då om en tärning plötsligt skulle förändra sitt värde. Din samling gröna kort kan plötsligt få sitt värde halverat medan t.ex. röda kort blivit mycket mer värdefulla och intressantare…

Ja, det gäller att ha en bra mix av kort, men samtidigt tillräckligt många i viktiga färger så att dessas värden ger dig dominans över motståndarnas samlade kort. Annars kommer du ju inte åt någon tärning och utan en sådan kan du inte vinna, men visst, det räcker med seger i en enda färg om dess tärning visar många prickar samtidigt som alla de andra bara står på värde ett.

Biblios spelas i två distinkt skilda faser eller omgångar. Först skall hela kortleken gås igenom, alla 87 korten, dragna ett i taget. Sedan när det är klart kör man igenom ca 20 kort till (av de ovanstående 87) som ett och ett skall auktioneras ut innan alla granskar sina insamlade kort och bedömer sina värden i varje färg.

Första omgången kallas gåvofasen där alla får gratis kort. Den förste spelaren skall dra kort, alltid ett mer än antalet spelare, ett i taget. Ett kort måste man välja att ta själv, ett måste gå dolt till en auktionshög och ett eller flera (beroende på antalet spelare) måste läggas uppvänt på bordet för motspelarna att förse sig med.

Eftersom man drar kort ett i taget måste man hela tiden bestämma vart det skall gå utan att ha sett vad som kommer härnäst. Skall det första dragna kortet bli det du tar själv, ger till en motspelare eller lägger undan till en auktion? Ja, sådant är inte lätt att bestämma. Visst är det synd att ta ett tidigt kort själv för att sedan se ännu bättre kort dyka upp som måste ges till de andra. Och vänd på det; säg att du ger alla de initiala måttligt intressanta till motspelarna och auktionshögen, ja då måste du ju ta nästa kort själv, oavsett vad det blir!

Gåvofasen är således ett riktigt chanstagande, till stor del ett slumpspel. På samma sätt går turen vidare, spelare efter spelare, man drar kort på kort på kort. Till sig själv, till auktionen, till konkurrenterna, och som du alltså har förstått nu inte nödvändigtvis i den ordningen.

Sakta men säkert utökas ens korthand med ett nytt kort för varje spelares drag. Det här momentet tycker jag ibland känns duktigt utdraget.

Nåja, när draghögen är slut sitter alla där med en mix av kort på handen. Nu är vi framme vid spelmoment två – auktionen. Korten som spelarna lagt undan i auktionshögen skall nu säljas ett och ett till högstbjudande. I tur och ordning vänder en spelare upp ett kort och låter nästa spelare inleda med ett bud eller att passa. Alla bud skall givetvis vara högre än ett föregående och har du en gång passat kan du naturligtvis inte vara med senare och buda på samma kort.

Lämnar du ett bud du sedan inte kan leva upp till blir du bestraffad. Alla andra spelare får då dra varsitt kort från dig

Korten i auktionen köps alltså ett och ett och du betalar med ett antal spelkort eller ett antal mynt. De flesta korten i spelet Biblios är såklart bruna, blåa, gröna, orangea, röda med ett visst värde, men somliga kort är guldkort värda 1-2-3 mynt styck.

Vill du åt guldkort betalar du ditt bud med ett visst antal färgade kort (valfri mix av färger och värden där du säkert gör dig av med kort i färger vars tärning står lågt i kurs).

Är det olika färgade kort med ett visst värde du vill ha skall betalningen göras i guldmynt. Ett enda guldkort kan således motsvara 3 mynt. Har du inte kort som matchar budet exakt måste du betala överpris, här ges ingen växel.

När ni på detta sätt tömt auktionshögen också går spelarna igenom sina kort, en färg i taget och helt enkelt summerar sina värden för att om möjligt vinna motsvarande tärning. Råder likaställning mellan ett par spelare när det gäller att vinna dominans i en viss färg avgörs situationen av en bokstav på ett kort i aktuell färg. Spelaren med bokstaven A eller den närmaste därefter i alfabetet bryter och vinner likaläget.

Skulle flera spelare när alla tärningarna delats ut stå på samma slutpoäng vinner den som kan visa upp flest guldmynt. Mer än så handlar det inte om.

Jodå, jag bara skojade lite. I kortleken finns även nio kort som tillåter innehavaren att justera en tärnings värde ett steg. När någon kommer över ett sådant kort skall denne omedelbart verkställa denna (kanske tillfälliga) värdeförändring på valfri tärning. Har du riktig tur får du kanske ändra två tärningar till din fördel…

Nu så, nu var det inte mer… Biblios är inte utan spänning, men möjligen väl repetitivt. 87 kort är många att bara sitta och vända upp, och sen fortsätter man alltså med några av dem ytterligare en gång. Spelet är förhållandevis enkelt och snabbspelat och ganska snyggt men kanske inte riktigt så underhållande och omväxlande som man skulle önska, även om nu en enda vriden tärning genast förändrar situationen.