Bet Your Brain (danspil)


Fakta:
Antal spelare: 2+ spelare
Ålder: 12+ år
Speltid: 60 min
Innehåll: Spelplan, cirkel med snurrpil, 4 x 23 hjärnceller, 4 bank/celltank-hållare, 12 lånehjärnceller, 8 satsningsmarkörer, 20 matchningsbrickor med siffrorna 1-5, 1200 kort med 2 frågor/uppgifter vardera, 4 pennor, 4 block, timglas samt spelregler

Bet Your Brain kommer i en stor och tung låda och marknadsförs ibland som en konkurrent till klassiska Trivial Pursuit eller nyare Bezzerwizzer, spelet ligger i alla fall inte sällan i ett prisläge som är i närheten av dessa båda sistnämnda mäktiga kunskapsspel.

Det är dock på sin plats med en liten varning. Spelupplägget här skiljer sig rätt rejält ifrån de andra nämnda spelen. Visst håller även Bet Your Brains spelkomponenter god kvalitet; spelplan i rejäl kartong, spelbrickor av trä, filtklädda plasthållare för nämnda brickor och mänger med spelkort (1200 st), men som sagt, detta är inte ett renodlat kunskapsspel. Det är heller inte ett spel man tävlar ensam i, tvärtom uppmuntras lagspel för att på bästa sätt kunna utföra olika uppgifter. Vidare är det inte en spelare eller ett lag som utför sitt drag, följt av nästa i tur. Här är alla spelare, i alla fall något, aktiva hela tiden.

Spelet går ut på att fylla sin egen (eller lagets gemensamma) celltank med 20 hjärnceller. Du har redan 3 stycken celler (runda träbrickor) i den vid spelstarten, så du behöver samla i alla fall 17 till... Det ligger 20 celler tillgängliga i banken för respektive spelare/lag.

I varje moment, efter det att en ämneskategori tillkännagivits, skall det satsas celler. Den aktiva spelaren eller laget ifråga kan satsa 1-3 av sina vunna hjärnceller i celltanken på att man faktiskt kan besvara en fråga korrekt eller lösa en viss uppgift. Lyckas man går satsade celler tillbaka i tanken, tillsammans med lika många vunna till från banken (lagret). Skulle frågan besvaras fel eller uppgiften inte lösas korrekt förloras förstås insatsen!

För motståndarna gäller det också att fundera kring ämnet. Först och främst, tror man att den aktiva spelaren (eller laget) kommer att kunna lösa uppgiften/svara rätt eller inte. Här väljer man antingen ”tror”- eller ”tror inte”-brickan och därefter på samma sätt som ovan 1-3 egna celler att satsa. För en motståndare är det alltså fullt möjligt att satsa på någon annans misslyckande och därmed själv vinna poäng (celler). Spelet Bet Your Brain går det alltså att vinna på ren och skär tur allena, även om det förstås går fortare om du dessutom glänser i dina egna uppdrag och satsar därefter…

Skulle ens satsningar slå slint är det tillåtet att 3 gånger under spelet låna 3 stycken (svarta, neutrala) hjärnceller men dessa måste så klart ersättas av ärligt vunna celler för att spelet skall kunna vinnas. Lånade celler skall såklart inte räknas med i totalpoängen.

Snurra snurrpilen på spelplanen och slumpa fram en ämneskategori. Du kan få fram frågor och/eller uppgifter inom följande åtta områden; Sport & Anatomi, Musik & Kultur, Film & TV, Känd & Okänd, Jorden runt, Ordets makt, Gottepåsen samt Den kreativa.

Jorden runt är naturligtvis till stora delar geografi men även t.ex. astronomi. Ordets makt handlar om ordförståelse, citat osv. Gottepåsen är mest en blandad kategori; matematik, religion, naturvetenskap och annat. Den kreativa är en framförallt konstnärlig, skapande kategori. Här skall något kanske illustreras eller utföras med kroppen; det skall göras armhävningar, miner, gester. Somligt kan behöva beskrivas med synonymer, ritas på papper osv.

Ibland är det bara en vanlig fråga som skall besvaras, ibland skall 3-4-5 saker rangordnas. På andra kort kan det röra sig om saker som skall paras ihop (1-5, A-E), ibland skall man komma på så många saker (t.ex. transportmedel) som möjligt på en viss bokstav. De flesta av korten gäller bara för den aktiva spelaren eller laget, men somliga gäller för alla. Samtliga lag måste då utse någon som ritar, alla måste rangordna eller para ihop något osv.

Ja, du märker ju själv att nog är detta ett lagspel alltid. Med bara två spelare, varför skulle motspelaren vilja hjälpa till med gester, teckningar etc. för att den andre deltagaren skall kunna få poäng? Nej, ensamspel funkar helt enkelt inte, vet inte varför spelet anges vara från 2 spelare. I princip samtliga kort i kategorin Den kreativa börjar ju med: En i laget skall göra si eller så….. Fast visst, det går ju att hoppa över alla laguppgifter eller kategorin Den kreativa och bara läsa vanliga kunskapsfrågor.

Frågorna i Bet Your Brain uppfattar jag dock som av något enklare svårighetsgrad än t.ex. frågorna i TP eller Bezzerwizzer, på både gott och ont. Hur det tas emot beror såklart på de spelande själva. Det är både kul och ett annorlunda grepp att låta somligt rangordnas eller paras ihop men där går det ju samtidigt att chansa rätt utan att ha en endaste aning om ämnet i fråga.

På samma sätt tycker jag det är trevligt att kunna satsa på sin egen kunskap och motståndarnas kunskap/okunskap, fast ändå, när det gäller den rena kunskapsbiten blir det kanske fel trots allt. Är det rättvist att laget som skall svara bara kan satsa på att de kan svaret? Och om de svarar fel får de inga hjärnceller alls, samtidigt som motståndarna kan ha satsat 3 celler på deras misslyckande och få lika mycket till tillbaka!

Ja, som redan sagts, det är väl så att spelet huvudsakligen avgörs med kanske mer tur än skicklighet. Fast ibland kan väl det också vara okej? Accepterar man detta samt att det hela kan handla om att såväl svara på frågor, rita, räkna, vissla som gymnastisera, så är detta precis lagom underhållande för spelgänget. Som alltid finns här säkert några ämnen/uppgifter som somliga gillar mer än andra…