Bernini Mystery (dan-spil)


Fakta:
Antal spelare: 2-4
Ålder: Från 8 år
Speltid: ca 15 min
Innehåll: 36 spelmarker, regler

Här finns vita kugghjulsliknande stapelbara centimeterhöga spelbrickor i plast märkta med vanliga spelkortssymboler, nio vardera i familjerna spader, hjärter, klöver och ruter. Varje spelare förser sig med brickorna i en viss färg och sedan är det bara att börja spela. Ja, eller kanske inte. Beroende på antalet deltagare och önskad svårighetsgrad får man först se till att man har rätt antal plastmarker tillgängliga. Olika varianter av Bernini Mystery kräver olika många stapelbara bitar. Det är inte alltid alla nio i en viss färg behövs. Här finns korta instruktioner till 3 olika spelvarianter.

Spelnivå 1 (för 2 spelare) kräver 8 bitar i varje deltagares färg, spelnivå 2 (som är för 3 eller 4 spelare) kräver 6 bitar var. Det är i ett parti på spelnivå 3 (för 2, 3 eller 4 spelare) som alla nio bitar behövs.

Målet är alltid att få ett bestämt antal av den egna symbolen att bli synlig. I ditt drag spelar du ut en egen bricka eller flyttar på en som redan lagts ut på bordet. Om du spelar ut en egen får du lägga den ensam på bordet eller ovanpå en annan bricka som redan spelats ut. Det kan i så fall vara en egen bricka eller en som tillhör någon annan spelare. Väljer du att flytta en bricka lyfter du bort den översta brickan i valfri stapel och flyttar den till annat ställe. Ingen stapel får bestå av fler än 3 brickor.

Brickor som spelats ut på bordet kan inte tas ur spel och en och samma bricka får inte spelas/flyttas i två drag direkt efter varandra (dvs. av två spelare i tur).

Ja, det var reglerna det. I enklaste formen av Bernini-spelet (spelnivå 1 för 2 personer) försöker man få 5 av sina 8 brickor att vara synliga och på spelnivå 2 vinner någon när 4 av dennes 6 brickor syns.

Spelnivå 3 är lite speciell för här tillkommer en liten regel. Man spelar med alla 9 brickor i respektive färg och skall få fem av dem synliga men inom varje serie om nio brickor finns också små siffror angivna på brickornas ovansidor. Några brickor bär siffran 1, några 2, några 3 osv. inom intervallet 1-5. Det här partiet är slut när de fem brickorna i en viss spelares färg (symbol) alla bär olika siffror, 1-5.

I tvåspelarläget kan jag tycka att detta solklart hör hemma i strategikategorin och att vinst eller förlust helt saknar koppling till slump och tur. Här vinner den som kommer ihåg i vilken eller vilka staplar olika brickor ligger och hur man bäst placerar brickor för dominans.

Med 3 eller 4 deltagare blir det hela något mer obalanserat. Visst, alla tävlar på lika villkor men en spelares drag påverkar (förstör?) kanske inte situationen för alla lika mycket och med flera spelare är det också svårt att kunna planera i förväg. Förutsättningarna ändras kontinuerligt. Staplar hinner byggas upp och raseras innan det är din tur igen. Att förutse sådant är både lättare och roligare med 2 spelare, tycker jag.

Bernini-mysteriet kommer i en behändigt liten ask men jag tycker nog att detta inte är så värst mycket att njuta av. Bättre strategispel finns det gott om och plastbitarna känns verkligen lågbudget.