Bergsäventyr (Egmont)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 deltagare
Ålder: Från 5 år och uppåt
Speltid: ca 20 minuter
Innehåll: Spelplan, 4 spelpjäser, tärning, kista, 47 spelbrickor, regler

Som barn- och familjespel betraktat finns det hundratals liknande spel därute, här finns en mycket bekant spelmekanik. Du skall kasta en tärning och flytta runt fritt på olika stigar på spelplanen och helt enkelt plocka upp en bricka där du hamnar, så länge en sådan finns kvar. Du skall försöka att samla 5 brickor som avbildar brädor. Med dessa kan du bygga en bro över en ravin för att kunna rädda Sniff och vinna spelet.

Somliga andra brickor du plockar upp erbjuder såklart andra effekter, andra förmåner och händelser. Ta en genväg, stå över, flyg iväg till valfritt spelplansfält osv. Ibland hittar du bara en helt vanlig sten som inte är något alls att ha, ibland kan du få slå tärning och utmana en annan spelare om en bricka med en bräda. Vinnaren i utmaningen (som ju såklart är att slå högst med en tärning) vinner en brädbricka av förloraren. Båda spelarna måste först såklart äga varsin dylik bricka för att få tävla...

Ja, så mycket krångligare är faktiskt inte det här Bergsäventyret, kasta en tärning och flytta. Ta en bricka och se vad som händer. Alla turas om att göra motsvarande drag om och om igen. Till slut har någon fått ihop de fem nödvändiga brickorna och vandrar då vidare mot ravinen, slår lite mer tärning för att komma först över till andra sidan och så är spelet avslutat!

Allt här har ett Mumintema. Du spelar som Mumintrollet, Snorkfröken, Lilla My eller Snusmumriken. Det är alltså Sniff som du skall rädda och Too-Ticki sköter luftballongen. Klippdassen stjäl brädor och Polismästar-Hemulen tvingar spelare att stå över. Spelplan och spelmaterial är av rejäl, tjock kartong och tjusigt illustrerat. De olika fälten på spelplanen är något nedsänkta så att alla brickor ligger någorlunda stilla på sina platser. En bra bonus i ett barnspel.