Bean Boozled (Jelly Belly)


Fakta:
Antal spelare: 1+ spelare
Innehåll: En liten pappskiva med en snurrpil, 100 gram gelébönor.

Bean Boozled är ett spel (ja, är det verkligen det? Egentligen?) om att äta godisbitar med varierande smak. På riktigt alltså. Du skall äta godis! Typ.

Godiset utgörs av gelébönor i olika färger och för varje speciell färg finns två olika smaker, generellt sett oftast en okej (dvs. god) och en mer udda, kanske inte fullt så uppskattad (dvs. riktigt äcklig)!

Spelet kommer i princip utan givna regler, du uppmanas skapa dina egna.

Sätt bara snurr på den roterande pilen och se till att du eller annan kamrat vågar stoppa i sig en böna med motsvarande utseende. Fick du den goda eller den som smakar blä? Mer är det inte frågan om.

En enkel tabell över inkluderade bönor säger att de åtta olika färgerna och de sexton olika smakerna fördelar sig enligt följande:

Ljusgröna bönor smakar Lime eller Nyklippt gräs.

Mörkgröna bönor smakar saftigt Päron eller Snorkråka.

Bruna bönor smakar inte bruna bönor utan Chokladpudding eller Konserverad hundmat.

Gula bönor är Smörade popcorn alternativt Ruttna ägg.

Orange bönor är frisk Persika eller Spya.

Den här askens Vita bönor har smak av Kokos eller Våtservetter.

Blå bönor är antingen Bärmix eller möjligen Tandkräm.

Spräckliga bönor smakar Tuttifrutti eller Stinkande strumpor.

Jag har i skrivande stund inte vågat mig smaka igenom alla färgerna eller hittat alla smaker, så det kan väl inte garanteras att precis alla smaker och färger finns med i varje förpackning men det är väl samtidigt lite av tjusningen med det här överraskningsspelet.

Å andra sidan är det ganska kort livslängd på Bean Boozled. Dels är upplägget rätt enformigt, dels käkar man ju snabbt upp 100 gram godis så plötsligt finns där kanske inget spel mer. Då får man investera i refillpåsar… Om man vill och vågar förstås.

Fast bönorna väger givetvis inte så mycket var och en, så de är många. Och har du otur och i rask takt får i dig Spya och Ruttna ägg är du kanske inte sugen på mer…? Då kan såklart spelet räcka en evighet.

De här gelébönorna är såklart fyllda med onyttigt socker och ett dussin olika E-ämnen. Varningstexten säger att bönorna kan ha en negativ effekt på barns beteende och koncentration! För riktigt små barn är givetvis de små lockande bönorna direkt livsfarliga.

Bean Boozled är ett partyspel med viss äckelkänsla och kan föra med sig obehaglig smak och fula grimaser. Och ett och annat gott skratt också kanske. Och så finns där ju ändå en chans till att få käka en godisbit som man faktiskt tycker smakar gott.