Bang! (Lautapelit.fi)


Fakta:
Antal spelare: 4-7 spelare
Ålder: 8+ år
Speltid: 20-40 minuter
Innehåll: 7 rollkort, 16 karaktärskort, 80 spelkort, 7 sammanfattningskort, 7 spelbräden, 30 kulor samt regler.
Konstruktör: Emiliano Sciarra

Bang! Ja, eller pang om du föredrar det. Det här är ett våldsamt kortspel med vilda västern-tema. Spela som sheriff, desertör eller laglös bandit. Inkludera fler banditer och/eller en eller flera vicesheriffer om ni är fler som deltar.

Sheriffen har som mål att besegra alla de onda figurerna (desertör och banditer), desertören vill vara den enda överlevande. De laglösa vinner om sheriffen dödas och eventuella vicesheriffer försöker främst hjälpa sheriffen nå sitt mål för att också vara med bland vinnarna.

När huvudsakliga roller tilldelats drar alla varsitt karaktärskort. Med detta får man ett namn och en alldeles unik specialförmåga. Det skänker såklart mer stämning till ett parti Bang men de där specialförmågorna är väl tyvärr kanske inte så värst balanserade. Å andra sidan är ju hela spelet väldigt slumpberoende så det är kanske ändå i sin ordning.

Willie the Kid får till skillnad från alla andra i sin tur spela ut en obegränsad mängd Bang-kort och får därmed förstås betydligt bättre möjligheter att döda någon annan. Slab the Killers skott är precisa och kräver det dubbla antalet Miss-kort för att ja, just det, missa sitt mål.

Calamity Janet har turen att få använda Bang-kort som Miss-kort och vice versa. Det förbättrar såklart hennes chans att kunna skjuta någon eller skydda sig själv när saker hettar till... Lucky Duke får dra två kort och använda endera osv...

Bang! är ett spel som raskt svänger fram och tillbaka. Med ett enda spelat kort kan man slå ut någon annan eller själv vara eliminerad. Spelarelimination är ett inslag som man kanske inte alltid uppskattar i sällskapsspel men som här ändå känns rätt och riktigt givet spelets tema. Men riktigt så raskt dör man faktiskt inte, det krävs upprepade skott mot sin person för att stryka med och det går även att läka sina skador.

Oftast handlar det om att ens figur dukar under efter 3-4 träffar och öl visar sig vara en överraskande bra dryck för att kunna läka skottskador, ja öl kan till och med föra en död person tillbaka till livet. Men då måste såklart just den spelaren ha omedelbar tillgång till ett ölkort!

Ja, här finns många festliga kort att leka lite med. Somliga är olika vapen, somliga kort är motsvarande hästar eller kikare som kan få dig att komma längre bort ifrån, eller närmre, somliga spelare. Andra kort innebär att du får skjuta (Bang) eller försvara dig (Miss) eller alltså återställa livspoäng (Öl). Annat rör kortdragande, fängelsevistelser, dueller etc.

Du startar din speltur genom att dra två nya kort och spelar sedan ut allt du kan och vill. Vilket alltså kan vara kort som låter dig krympa/öka avståndet till någon, avlossa skott mot någon eller t.ex. dra ännu fler kort.

Sedan ser du till att du inte sitter med fler kort på handen än vad du har livspoäng kvar för då tvingas du kasta överskottet. Sen spelar nästa spelare i tur osv.

Andra regler är att man aldrig får ha mer än ett vapen i spel åt gången och att det generellt sett inte är okej att spela ut två identiska kort i samma spelrunda. Ölkortet tappar också sin kraft när endast två spelare återstår.

Alla får skjuta på alla men endast sheriffens roll är känd av samtliga. Skulle han skjuta ihjäl en vicesheriff blir straffet förlust av alla sina kort, dödar någon istället en laglös belönas man med 3 nya kort.

Avståndsregeln för vapenräckvidd 1 innebär att du når spelaren närmast till höger eller vänster om dig. Byter du till ett vapen med längre räckvidd kan du skjuta en person som sitter två platser bort. Om en eller flera spelare avlägsnas ur spel kommer övriga såklart närmre...

Bang! är relativt snabbspelat men kan också ta, om än inte evigheter, så ändå en stund. Med slump i korten kan man såklart upprepade gånger skjuta en spelare som hela tiden vinner läkande kort så att situationen återställs. Att vara den som snabbt förlorar och tvingas se de övriga spela vidare är kanske ingen höjdare, men som sagt, sådana är spelets regler den här gången och väntan rör sig ju bara om minuter...

Det här kan vara ett roligt, lättsamt partyspel i en grupp av likasinnade. Spelet kan spelas med fyra deltagare men behöver helst ännu fler för att bli som roligast. Somliga kort har enbart illustrationer, de övriga i denna utgåva har även text med både finska och svenska, det är lite distraherande.