Bandu (Competo/Zoch zum Spielen)


Fakta:
Antal spelare: 2-6
Ålder: 8+ år
Speltid: 30 min
Innehåll: 66 byggklossar av trä, tygpåse, 80 plastpärlor, spelregler
Konstruktör: Klaus Zoch

Här häller ni ut en massa vita och röda träklossar i olika former på bordet och så gäller det att bygga ett torn eller något liknande. Här handlar det dock inte nödvändigtvis om att bygga högst eller få dit flest bitar, även om det kan vara nog så skojigt, men nej, vinnaren är den som får sin skapelse att stå upprätt längst, eller i alla fall stabilt nog utan att en pjäs faller av.

Med en bit i taget bygger ni upp era respektive verk och här gäller det att hushålla med resurserna och vara smart i byggandet. Varje deltagare har pengar i form av tio diamanter att förfoga över. Nu gäller det att nyttja dessa för att köpa bra bitar att bygga med och samtidigt betala för att slippa de mest ojämna, runda, svårplacerade träbitarna.

Den enda regeln är att endast första biten du införskaffar får ha kontakt med marken/bordet eller vad du nu spelar på för underlag. Sedan skall resten av framtida klossar på något sätt staplas där ovanpå och hålla sig upprätta i hygglig balans.

Förste spelaren greppar en kloss och auktionerar ut den som antingen en bra eller dålig byggkloss. Är biten enligt spelaren bra skall den säljas till högstbjudande. Betalar gör man såklart med sina diamanter och den som bjuder högst får helt enkelt klossen att omedelbart placera i sitt byggnadsverk. Klossens köpare blir av med köpeskillingen och resterande spelare tar tillbaka sina bud.

Skulle klossen auktioneras bort såsom varandes rent allmänt dålig, den är alltför rund, sned, stor etc. betalar man istället med diamanter för att slippa vara den som måste sätta den i sin skapelse. Förste spelaren betalar en diamant för att slippa, klossen går vidare till näste spelare som inte heller vill ha den och erbjuder två diamanter osv.

Det lite luriga här är att den som till sist väljer att ta upp klossen gör det alldeles gratis och alla de andra spelarna förlorar då alla de diamanter de erbjudit för att slippa. Kan du ändå trots allt tänka dig att ställa en mindre lyckad kloss bland eller på dina andra kan du således tvinga dina motspelare att betala ett högt pris.

Här gäller det således att vara riktigt taktisk när det skall auktioneras ut, och investeras i, olika träklossar. Speltiden är ofta riktigt kort och ditt bygge blir säkert inte speciellt högt innan dina diamanter börjar ta slut och du blir tvingad att plocka upp svårplacerade bitar. Och faller en kloss från ditt torn är du alltså utslagen.

Och det är väl kanske en invändning mot spelet så god som någon. Hur kul är det med ett sällskapsspel där du tidigt blir eliminerad och tvingas att sitta kvar och titta på? (Tur då att speltiden ändå var kort!) Ja, har det inte framgått av ovanstående kan jag meddela att Bandu är ett elakt spel.

Ovanstående var reglerna för varianten Knockout, för de med stadiga händer och i mitt tycke det roligaste sättet att spela Bandu. Speltiden uppskattas enligt reglerna till 30-45 min och Knockout anses lämpligt för 12-åringar och äldre.

Sen följer regler för Hög Hög-varianten, Byggkedjan samt Babels torn.

Hög Hög handlar om att bygga ett så högt torn som möjligt där varje införskaffad bit måste göra tornet högre och där en auktionsmöjlighet innebär att vinnaren får ge bort klossen till valfri spelare. På så sätt kan man köpa en dålig bit och tvinga någon annan att göra sitt torn instabilt. Här är det 8-års gräns och 30 minuters speltid.

Byggkedjan är lämplig för ännu yngre personer, från 6 år, och går ut på att använda så många bitar som möjligt i bygget. Sist och slutligen kommer regler till Babels torn för 5-åringar och äldre där man helt enkelt bara skall bygga ett torn tillsammans och undvika att vara den som sätter dit biten som får det hela att rasa.

Ja, de här sista varianterna spelar jag aldrig och om jag nångång får lite tid över försöker jag kanske hitta på ett eget sätt att spela Bandu på. Det kan du också göra.

Sammanfattningsvis är Bandu ett tungt spel, ett dyrt spel, med både rejäla, snygga, välslipade träklossar och löjligt plastiga juveler som betalningsmedel. Reglerna omfattar 4 spelvarianter men det är främst den första, Knockout, och möjligen också Hög Hög, som i mitt tycke skänker någon form av riktigt underhållningsvärde till deltagarna.

Det här är inget spel du plockar fram varje kväll och även om du kan stapla dina olika klossar på mängder med olika sätt har jag svårt att se att detta blir någons absoluta favoritspel. Ett parti eller två någon gång då och då kan jag kanske tycka är okej, men mer blir nog inte. Så intressant och spännande är inte Bandu. En svag till måttlig trea blir betyget.

Belönat med Guldtärningen av Leksaksbranschen som 2009 års bästa spelnyhet. Rätt festligt eftersom det finns mängder med stapla-klossar-spel där ute och original-Bandu kom till redan 1987.