Banana Balance (Lego)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 deltagare
Ålder: 6+ år
Speltid: 5-15 minuter
Innehåll: En byggbar Lego-tärning, 48 Legobitar, regelhäfte samt bygginstruktioner


När du byggt ihop ett litet bananträd är det dags att börja spela. Turas om att kasta tärningen och studera utfallet. Antingen ska du sätta dit en banan eller ett extra blad (eller båda) i trädet, eller också får du hänga upp en liten Lego-apa i en gren och sedan plocka loss en banan (eller fler) från trädet. Den som samlat på sig flest bananer vinner och spelet fortgår till dess att någon stackars spelare bidragit till att bananträdet välter.

Ja, som spelets namn antyder så handlar detta om balans. Det gäller att plocka åt sig bananer, så många som möjligt, men också att till varje pris undvika att få trädet att falla. När ni under spelets gång hänger dit nya blad och grenar, tar bort eller sätter dit bananer och hänger upp apan därtill så förändras förstås Lego-trädets balans och tyngdpunkt.

Ni får hålla i trädet när ni plockar bort eller sätter dit saker men efter det skall trädet släppas och kunna stå upprätt ensamt. Lyckas man med det i sitt drag är det näste spelares tur. Allt går vidare…

För eller senare har någon satt dit lite för många blad och grenar eller placerat blad, apor eller bananer på olämpliga ställen. Bananträdet välter och aktuell spelare förlorar då alla sina insamlade bananer. Resterande spelare räknar samman sitt respektive bananförråd. Vinnaren är som sagt den med flest gula frukter.

Banana Balance är egentligen inte mycket till spel, mer ett himla plockande (i förvisso bara 5-10 minuter) med små gula plastbitar och lite större gröna bladverk, självklart även de i Legoplast. De få delarna är rätt tuffa att se på och leka med. Jag bygger heller saker med bitarna än spelar Banana Balance. Detta är möjligen kul och bra finmotorikträning för små barn. Vi andra bryr oss säkert inte så värst om detta.