Bamses honungs-jakt (Kärnan)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 spelare
Ålder: Från 5 år
Innehåll: 4 spelpjäser, 1 stor tärning, 56 pusselbrickor, 144 spelkort samt regler


I likhet med många andra barnspel handlar även Bamses honungs-jakt om en kapplöpning, om en jakt på att vara först i mål. Fast för riktig seger krävs flest insamlade honungsburkar och inget annat så det går att vinna även om man inte är först att passera mållinjen.

Det riktigt speciella med just det här spelet är såklart de många illustrationerna på kända Bamse-figurer som dyker upp överallt, på spelplan, kort osv. och det faktum att du kan pussla ihop en ny unik spelplan till varje parti. I övrigt kanske inget nytt under solen… Men det är ett kul spel ändå.

Blanda alla pusselbitarna och bygg upp en lång slinga längs vilken ni spelare nu skall förflytta era respektive spelpjäser. Börja och sluta såklart med start- och målbrickorna, däremellan alltså en mix av pusselbitar med Bamse, Lille Skutt, Vargen, Skalman och Farmor. Därtill några som avbildar en röd honungsburk med +1, +2 eller+3.

Kasta en vanlig tärning och flytta motsvarande antal steg. Hamnar du på en Bamseruta (vilket utgör merparten av stegen) står du helt enkelt bara kvar och låter nästa deltagare spela. Hamnar du en ruta märkt med Lille Skutt, Vargen, Skalman eller Farmor drar du ett kort från motsvarande hög och följer instruktionerna, innan det blir dags för nästa spelare.

Har du tur kan du få en honungsburk eller två, har du otur tar Vargen en burk för dig! Skalman kan ha en tub honung i sitt skal att bjuda på, fast kanske lägger han sig och sover en omgång istället. Lille Skutt kan skutta fram, kanske hämtar han också honung och Farmor plockar rentav fram honung till alla som tävlar?

Ja, slå en tärning och flytta din pjäs. Ta ett kort och kanske därefter ytterligare några honungskort att samla på. Rusa mot mål! Först dit får flera nya honungskort som belöning, det blir något färre för de som kommer tvåa, trea och sist över mållinjen. Den som har flest honungskort när alla kommit i mål är spelets vinnare!

Pusselbitar, tärning och spelpjäser av trä, rejäla spelkort av papp, enkla regler, allt illustrerat med Bamsekaraktärer. Bamses honungs-jakt är ett helt okej barnspel, men visst är det lite pyssligt med alla de där spelplansbitarna…