Bamse och Tjuvstaden (Kärnan)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 deltagare
Ålder: 5+ år
Speltid: 15 minuter
Innehåll: Spelplan, 4 spelfigurer med plastfötter, tärning (1-1-2-2-3-3), 36 godisbrickor, regler


Reinard Räv och andra skurkar har rånat en godistransport och kört iväg med densamma. Nu måste du ge dig iväg för att ta tillbaka tåget och allt godiset!

Spela som Bamse, Skalman, Lille Skutt eller Nalle-Maja. Starta vid Lille Skutts stubbe och ge dig iväg längs stigar och vägar, över stock och sten och genom tunnlar. Ta dig igenom den läskiga Trollskogen och vidare till Tjuvstaden.

Där hoppar du på godiståget och sätter högsta fart hem igen… Tågrälsen går hela vägen till Skalmans hus. Den som först tar sig från start till mål vinner spelet!

Ja, detta är egentligen ett typiskt kasta-tärning-och-flytta-din-pjäs-spel, men det är något visst med Bamse och hans vänner som gör att detta faller mig i smaken. Spelmaterialet håller god kvalitet, spelbrickor och pjäser är av kraftig kartongpapp och själva förpackningen och spelplanen är ruskigt snyggt illustrerad. Inte heller finns det så värst mycket att förbereda. Ställ en spelpjäs på startrutan på spelplanen och lägg alla godisbrickorna i en hög intill. Klart för start!

Reglerna är föredömligt enkla. Kasta tärningen och flytta 1, 2 eller 3 steg framåt. Här och där längs färden delar sig stigarna och man får välja vilken väg man vill ta vidare. En väg är lite kortare än den andra så har man bråttom tar man den. Den längre vägen erbjuder å andra sidan fler möjligheter för spelaren att få godisbrickor så det kan kanske vara värt en liten omväg?

Ja, godisbrickor vill man gärna samla, de kan ge värdefulla bonussteg när man kommit till Tjuvstaden. Fast är man redan i ledningen är det kanske bara att rusa vidare… 1Somliga fält på spelplanen är tomma och erbjuder bara en stunds vila… Andra fält pryds alltså av en polkagrisrandig symbol som ger dig en godisbricka, eller av bilder föreställande Vargen eller Reinard.

Hamnar du på Vargen måste du ge en motståndare en av dina godisbrickor för att visa att du är snäll. Landar du på en Reinard-ruta förlorar du också en godisbricka, men behöver inte ge den till någon annan… Fler olika rutor finns det inte att hålla reda på, allt är föredömligt lätt att förstå! Jo, men visst, det kommer en typ av ruta till… Vänta bara…

Väl framme i Tjuvstaden måste du stanna upp ett ögonblick innan du hoppar på godiståget. Du måste räkna dina godisbitar (1-2 polkagrisar/bricka) men kan omedelbart resa vidare om du har några! Gå vidare lika många steg som du hade godisbitar. Se bara till att inte ha samlat ihop just 9 polkagrisar innan resan för då hamnar du på en tärningskastar-ruta som innebär tillbaka-förflyttning.

Japp, så illa kan det vara. På ett par ställen mot slutet av färden kan det hända att du tvingas backa 1-3 steg. Aj aj aj, skall de andra spelarna komma ifatt dig? Eller är det du som har sådan tur att du kommit ifatt någon annan…?

Bamse och Tjuvstaden är ett barnspel, enkelt och okomplicerat, med finfina illustrationer och viss spänning. Barnen vill såklart genast spela ett parti till… Det kan man som vuxen gärna ställa upp på, ett parti tar inte många minuter, om ungarna nu inte vill spela själva…