Ballast (Gigamic)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 spelare
Ålder: Från 6 år
Speltid: 10-20 min
Innehåll: 48 trästockar med tre olika tjocklekar, genomskinlig plastcylinder, regler
Konstruktör: Michael Sohre

Ballast är kanske inte det ballaste av spel, haha, men erbjuder en rätt speciell variant på, ja, säg spelet plockepinn. I likhet med detta och några andra spel som kräver skarp blick och stadig hand (såsom ex. Jenga eller klassika Råttfällan) skall du här försöka plocka bort en spelbit i taget utan att andra spelbitar rubbas ur sitt läge.

I Ballast ligger cylinderformade träbitar (ja, stockar) med olika tjocklek staplade på varandra i en större trumma, en genomskinlig plastcylinder. Försök nu att plocka bort en träpinne från den stora massan utan att resterande bitar över, under och intill flyttar på sig. Självklart får du inte ta från det allra översta lagret. Lyckas du peta ut en bit får du fortsätta. Det är när du tar den där biten som får andra att ramla ned, byta plats, ja kanske rentav får hela plastcylindern att rulla lite när tyngdpunkten på de små trästockarna ändrar läge, som din tur är över. Då skall du lägga biten du just dragit bort tillbaka överst i högen och låta nästa spelare försöka lyckas bättre. Fast då ligger ju såklart bitarna arrangerade på ett nytt sätt…

Att få bort de allra tjockaste bitarna ger naturligtvis mest poäng, men många smalare kan såklart också dra ihop en ansenlig poängskörd till spelaren ifråga. Man låter ett parti pågå till en viss poängsumma och så var det inte mer med det.

Visst finns här en rejäl utmaning men inte kan man säga att detta är ett speciellt kul spel. Svårt att preparera cylindern med alla träpinnarna är det också, de vill gärna glida ut på ena eller andra hållet.