Bajsboule! (Användbart Litet Företag)


Fakta:
Antal spelare: 2 spelare (kan spelas med 4 eller 6 spelare också)
Ålder: Från 5 år
Speltid: Ca 15 minuter
Typ av spel: Engagemang 10/10, Action 10/10, Taktik 8/10, Spänning 10/10
Innehåll: Bajskorv, 6 bollar, poängtabell/regler, penna


Skapa två lag och tävla om att kasta små mjuka, inte helt klotrunda bollar (påsar) fyllda med något så att de oftast stannar där de landar istället för att rulla vidare, mot en decimeterstor brun plastbajskorv. Det gäller att komma så nära som möjligt utan att för den skull nudda bajset!

Kastade bollar som landar på, eller träffar och studsar bort från, bajset räknas inte och måste utgå ur spelet. När alla spelare eller lag kastat sina respektive 3 bollar ser man efter om det är en gul eller en blå boll som ligger närmast. Kanske måste man plocka fram en linjal eller ett måttband för att avgöra tveksamma situationer, sådana hjälpmedel ingår dock ej. Det blir ett poäng till spelaren/laget som har hamnat allra närmast bajset. Kanske vill ni utdela poäng för samtliga bollar i en färg som är närmre än motståndarens bästa kast, ja vad vet jag?

Mer än så handlar det inte om. En whiteboardpenna ingår och en poängtabell att skriva på finns på baksidan av det plastade kartongark som utgör reglerna. Dessa säger förresten att ett spelparti rekommenderas omfatta 5 kastomgångar men spelarna kan såklart själva bestämma hur länge man vill spela och hur många kast som får göras osv.

Barnen tycker att Bajsboule är festligt och även vuxna har roats av en kasttävling som en del av en 5-kamp. De mjuka delarna möjliggör spel inomhus även om man förstås måste se till att omgivningen ändå är hyggligt oöm. Allt sammantaget är detta ett enkelt spel som kan roa både barn och vuxna, men det gäller såklart att inte behöva betala en förmögenhet för lådan. Så värst mycket innehåll bjuds det ju inte på.