Backpacker (Kärnan)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 deltagare eller lag
Ålder: Från 10 år
Speltid: 1-2 timmar
Innehåll: Spelplaner i form av kartbok med 21 stadskartor, 2 guideböcker med frågor för vuxna/barn, 2 arbetsböcker med frågor om yrken för vuxna och barn, 34 chanskort, 100 sedlar, 21 vykort, kompassnurra med pil, 2 bokmärken, 4 spelpjäser, 40 frågemarker, 20 arbetsmarker, 5 tärningar, specialtärning, regler
Frågeskrivare: Karin och Hasse Thorsvad (år 2005)


Res till 21 världsmetropoler och nästan lika många olika länder (I USA kan du besöka både New York och Los Angeles). Reglerna föreslår besök i tre städer för ett vanligt spelparti på ca 1-2 timmar men ni kan såklart välja fler/färre för en annan speltid.

Ni spelar er igenom en stad i taget, varje ort har sin egen spelplan, en slinga att vandra runt i, med rutor för frågor, chanskort och arbeten. Start- och målruta är flygplatsen. Kasta en tärning och flytta din pjäs.

Frågorna handlar om staden i fråga eller landet du är i. Här finns inga givna ämneskategorier, frågorna kan handla om precis vad som helst med anknytning till platsen. Du får en fråga på en frågeruta, varken fler eller färre. Svarar du rätt vinner du 1000 dollar och en orange frågemarker.

På chansrutorna drar du ett kort och läser en mening eller två. Du kan få eller förlora 1000 eller 2000 dollar, stå över ett kast eller kanske hoppa vidare till någon typ av spelplansfält.

Arbetsrutorna erbjuder ett annat upplägg. Här skall du nu få fem frågor inom ett speciellt område, ett givet yrke. Du får de vanliga 1000 dollarna för varje rätt svar, dock ingen ny frågemarkör! Du förväntas svara rätt på minst 3 av de 5 frågorna för att klara uppgiften, grejar du det har du fått ett nytt jobb i staden och kan täcka den här arbetsrutan på spelplanen med en arbetsbricka i din färg! Det blir också en pengabonus i form av 1000 dollar för varje frågebricka du samlat på dig.

Kommer en annan spelare senare till samma arbetsruta kan man utmana jobbinnehavaren, försöka sno jobbet ifrån honom/henne. Det sker medelst hasardspel, tärningskastande i det här fallet. Nu måste man utmana en spelare på tärningsspelet 21. Slå fram den siffran med fyra vanliga tärningar och max tre kast för att vinna jobbet. Utmanaren väljer också om kampen skall gälla 1-2 satsade frågemarker eller 1000-2000 dollar…

Det är när alla jobb i staden (3-5 stycken) är upptagna av en eller flera spelare som man skall jäkta till flygplatsen för ytterligare lite bonuspengar (3000 dollar) och avsluta spelet på aktuell plats. Den som kommer först till flygplatsen får också välja nästa resmål, om spelet skall fortsätta.

Okej, så nu är ni klara med en viss stad i världen. Vem har nu genom vanliga frågor, chanskort, yrkesrelaterade frågor och tärningskastande dragit ihop mest pengar? Den personen är vinnaren av ett vykort från staden. Ja, räkna samman era kontanta medel och återlämna sedan brickor och pengar, dvs. nollställ läget för en ny spelsession någon annanstans. Hela spelets vinnare blir sedan den som fått ihop flest vykort från de orter man nu besökt, dvs. haft mest pengar på flest ställen. I princip kan du alltså vinna det här kunskapsspelet med många bra chanskort och ett lyckosamt tärningskastande… Hm….

Ja, just det är kanske en mindre lyckad bit i Backpacker, att det inte enbart är kunskapsfrågor i fokus, utan tärningskastande, chanskort osv. Om 3000 dollar i bonus till den som först kommer till flygplatsrutan utan att kanske ha svarat rätt på en enda fråga är rätt och riktigt är också diskutabelt.

Jag tycker också att inslaget av brickor hit och dit blir ett stör- och stökmoment. Svara på vanliga frågor för att vinna frågemarker. Använd frågemarkerna för att få mer pengar om du svarar rätt på yrkesfrågor på arbetsrutorna. Kasta tärning för att ta över arbetsrutor och få fler brickor eller pengar. Byt dina pengar mot ett vykort!

Så många moment, tärningar och brickor i vad som känns som ett kunskapsspel. Det blir lite splittrat och de här kringmomenten ökar såklart på speltiden. Något annat som inte visar sig funka speciellt bra är frågeböckerna. Javisst, du slipper hundratals spelkort och får frågorna i olika böcker istället, fast kort i form av chanskort, vykort och därtill en bunt papperspengar måste ändå hanteras!

Du får en liten pocketbok med frågor för vuxna, en annan för lite yngre spelare. (Den sistnämnda såklart med lite enklare frågor kan jag tycka). Därtill två böcker (för vuxna och barn) för arbetsmomentet, dvs. häften med frågor kopplade till olika yrken.

De båda guideböckerna med vanliga blandade frågor är såklart indelade i 21 kapitel, ett för respektive ort ni besöker. Det kommer 12 frågor vardera på de 6 sidor som kopplas till varje kapitel, så totalt 72 vuxen- och 72 barnfrågor på varje ort tillgängliga i spelet. Det blir en del bläddrande hit och dit, särskilt om ni spelar både barn och vuxna tillsammans, svaren står ej heller vid varje fråga utan sammanställda i en lista i slutet av varje kapitel, så håll reda på frågans nummer…

Frågorna är också märkta med ett specifikt väderstreck och uppställda i helt slumpartad ordning på sidorna V, V, S, N, Ö, V, N, Ö, V… Här är tanken att ni skall rotera en liten snurrpil på en papp- och plastkompass inför varje nytt stadsbesök för att slumpa fram vilka frågor ni skall ställa… Så leta er fram till alla V(äst)-frågor på sidorna eller kanske frågor märkta med N(orr)… Håhåjaja, det vore såklart mycket enklare att bara läsa frågorna i ordning, en i taget istället för att hoppa mellan sidorna. Skickandet av frågeböcker fram och tillbaka mellan spelarna tar också extra tid i anspråk, man skall leta fram rätt kapitel, rätt sida, rätt fråga och sen ett facit… Bokmärken följer det faktiskt med två stycken, bara en sån sak. (Fast spelar ni både vuxna och barn tillsammans behöver ni minst 4…)

Vad gäller arbetsböckerna presenterar de vardera frågor för 24 olika yrken, därtill olika yrken för vuxna vs. barn. Barnhäftet rör t.ex. polis, brandman, lärare, läkare, bagare, bilmekaniker, astronaut. Vuxenboken ställer frågor om guldsmeder, vinodlare, optiker, bartenders, apotekare och annat… Det finns 24 frågor om respektive yrke, allt uppställt på samma slumpartade sätt sida upp och sida ned med facit sist, som i guideböckerna med vanliga frågor.

Fast för att krångla till saker och ting är det nu inte väderstreck som gäller för att slumpvälja frågor kring arbeten/yrken. Nej, nu måste du kasta en specialtärning och slå fram en symbol (kvadrat, cirkel, triangel, stjärna, hjärta, plustecken).

Backpacker är spelet som vill för mycket, anstränger sig för hårt. 1152 yrkesrelaterade frågor samt 3024 stycken kopplade till en ort eller ett land i världen är hyggligt generöst, ja fullt tillräckligt. En snygg och tydlig kartbok med 21 olika spelplaner känns också lite festligt och lockande men resten, en massa 1000-dollarsedlar, arbetsbrickor, frågebrickor, vykort, chanskort, snurrpil, små och stora och specialtärningar, nja…

Känns som att jag kan spara de fyra frågehäftena med en massa varierade frågor och lägga resten åt sidan. Backpacker får ett medelbetyg för helheten.