Assassin! Det slutliga spelet. (Alga)


Fakta:
Antal spelare: 2-6
Ålder: Från 12 år
Innehåll: 1 spelplan, 2 tärningar, 6 spelpjäser, 30 lönnmördar-, 15 vapen- och 15 plats-kort. Därtill 7 uppsättningar med kort för illegala handelsvaror (guld, diamanter, hemligheter, olja, plutonium, konstförfalskningar och krigsmateriel), 10 kort i alla serier utom för guld (5 kort), 1 kort för totala försäljningssummorna över kompletta serier samt sedlar i olika valörer
Konstruktör: Douglas Alan Byrne (Svenska modifieringar Dan Glimne)

Målet är att leja lönnmördare som tar livet av dina motspelare. Sist kvar i spelet är en vinnare (och en mördare!). Har ni otur (eller tur?) med tärningarna är en person borta från spelet efter 10 minuter medan resten av spelgänget kan fortsätta i timmar... Det är alltså inte att rekommendera att åka ut först.

För att ha råd att kontraktera en lönnmördare behövs pengar och de samlar du på dig genom att vandra runt spelplanen och i olika städer världen över köpa och sälja Hemligheter, Guld, Olja, Plutonium, Krigsmateriel, Konstförfalskningar och/eller Diamanter. I varje stad får du köpa eller sälja en eller ett par sorters varor och i princip köper du alltid billigt men säljer dyrt. Sakta men säkert växer din förmögenhet. Får du ihop miljoner kan du kanske leja en mördare när som helst i spelet eller köpa dig fri när någon lagt ett dödskontrakt på dig! Annars får du bara beställa mord på några få speciella rutor på spelplanen eller när två spelpjäser hamnar på samma ruta. Ja, svårare än så är det inte.

Välj om du vill ha en mördare i A-, B-, eller C-klass. De är olika duktiga i att hantera olika mordredskap och hoppas sen på att dragna Vapen- och Platskort för ditt planerade mord matchar din mördares talanger. Visar alla tre samma vapenslag rullar tärningarna och visar de en viss summa är en motståndare eliminerad. Möjligen kan varuhandeln kännas lätt enformig efter ett tag, men samtidigt är den så enkel att den egentligen inte tar någon tid i anspråk alls. Detta är ett spel som kan vara över väldigt snabbt eller som aldrig tar slut. I alla fall kan det nog verka så för den som först blivit avlägsnad...

Det är kanske inte helt korrekt med ett sällskapsspel i vilket du bedriver handel med plutonium och krigsutrustning och försöker mörda dina motspelare, men trots det är detta rätt underhållande för en stund, med enkla regler och mer baserat på tur än något annat.