Asara (Ravensburger)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 deltagare
Ålder: 9-99 år
Speltid: 45-60 minuter
Typ av spel: Tur 2/5, Strategi 4/5, Kommunikation 1/5, Kunskap 1/5, Kreativitet 2/5, Aktion 2/5
Innehåll: Spelbräde i 9 delar, 4 poängmarkörer, årsmarkör, 52 mynt, 100 torndelar, 4 spelskärmar, 45 köpmanskort, regler och översiktsark
Konstruktörer: Michael Kiesling & Wolfgang Kramer

Välkommen till Asara. Här skall du låta uppföra flera torn, ju fler de blir desto bättre, och ju högre de sträcker sig mot himlen likaså. Kan du dessutom pryda dem med diverse gyllene utsmyckningar så mycket bättre, då finns det fler poäng att hämta.

Varje torn du bygger måste vara enhetligt i ett och samma material men välj själv om du föredrar att jobba med brunt trä, rött tegel, vit marmor eller något annat. Du kan naturligtvis bygga både röda och vita torn om du föredrar det. Du har fem olika byggnadsfärger att ta ställning till, vart och ett såklart med sin alldeles egna prisnivå. Vit marmor må vara dyrast per byggnadsdel men ger å andra sidan fler poäng när det färdiga tornet skall bedömas.

I slutet av var och en av de fyra spelomgångarna utdelas 1 poäng för varje färdigt torn, därtill 1 extra poäng per byggnadsbit som bär en liten guldsymbol. Det säger sig självt att det är mycket gynnsamt att ha något skapat redan tidigt i spelet då det bygget sedan står kvar och ger nya poäng i varje efterföljande omgång också. Därtill är det tillåtet att under spelets gång bygga ut sina redan resta verk om man skulle vilja det. Det går när som helst att lyfta taket/tornspiran och låta uppföra ytterligare en våning i sitt torn, förutsatt att man har mer byggnadsmaterial i rätt material och i övrigt erforderliga resurser.

Efter de fyra identiskt genomförda omgångarna sker en extra poängutdelning för totalt sett det högsta och näst högsta tornet i respektive material samt flest och näst flest byggda torn överlag. Den spelare som samlat ihop flest poäng vinner såklart ett spelat parti Asara!

Spelytan byggs upp av 9 pappskivor, eleganta till färg, form och utsmyckningar. Till detta kommer lika snygga, men rätt små, tornbrickor i papp, skärmar för spelarna att gömma sitt material och sina pengar bakom, mynt samt en samling spelkort. Spelkorten kommer i fem olika färger och dessa blandas innan varje deltagare får sig en handfull att hushålla med i respektive spelomgång. Korten skall användas för att skaffa sig önskat byggnadsmaterial, pengar, rätten att bygga torn, få bli ny startspelare i kommande omgång etc. Mer om deras funktion längre fram i textenů

På en del av Asaras spelplan finns marknaden för tornens fundament, baserna. Här finns ett antal slumpvis uppvända brickor att köpa, fler dolda ligger i en hög intill. Gå hit för att få den grund ditt torn behöver.

Gå till ett eller två andra ställen för att handla mellansektioner till ditt torn, om du vill att byggnadsverket skall skjuta mot höjden. Ju fler sådana här brickor du infogar mellan bas och tornspira ju högre blir förstås tornet! Det kommer säkert att vara olika brickor, i olika färg och med varierad mängd gyllene dekorationer, tillgängliga på olika marknader.

Ett fjärde ställe går att besöka om du vill åt byggnadens tak, tornens toppdelar. Besök ett femte ställe för att få pengar, gästa ställe sex eller sju för att få bli ny startspelare i en kommande omgång eller för att få titta igenom en viss hög med ännu inte uppvända byggnadsbrickor och om så önskas köpa en bricka, om utbudet på spelplanen känns snålt.

Till ställe nummer åtta, centralt beläget mitt i Asara, går du när du känner dig redo att officiellt bygga upp ditt/dina torn. Se bara till att ha rätt tornbrickor tillhanda och tillräckligt med pengar!

Ytterligare några platser att besöka för andra händelser går att få i de medföljande expansionerna. Vänd bara på några av spelplanens delar för att få upp ett utökat utbud av möjligheter och spela vidare med några nya moment!

Men nu håller vi oss till grundreglerna! För alla de här ovan nämnda platserna att besöka gäller att utrymmet för gäster är begränsat. Det är alltid först till kvarn som gäller och väntar du för länge kommer kanske de bästa brickorna att vara slut, det allra mest gynnsamma pengatillskottet redan borta och möjligheten att få bygga torn överhuvudtaget ha gått dig ur händerna! Du måste både agera här och nu och planera för kommande omgångar.

Det är också så att den som först kommer till respektive marknad/händelseplats sätter priset för alla efterföljande besökare. Det är här spelkorten kommer in. Det finns plats på brädet för ett visst antal utspelade kort rörande varje plats att besöka, antalet motsvarar maximalt antal möjliga besökare i en och samma spelomgång (brädet rensas och fylls sedan på nytt inför nästa runda).

Om förste besökaren spelar ut ett blått kort där man handlar t.ex. tornfundament kommer alla andra som vill dit (i samma spelomgång) för att handla tornets grunddel också att få betala med ett blått kort. Kanske kostar det sedan ett gult kort att få pengar på annan plats? Kanske blir priset för både fundament och tornspiror blå kort? Ja, vem vet? Det gäller dock att ha en bra mix av kort i olika färger för att vara helt säker på att man verkligen kan få agera på alla platser.

Saknar du ett kort i just den där färgen som är, så att säga, inträdeskravet till en viss marknad måste du avstå eller betala med två valfria kort! Dyrt men kanske det enda gångbara. Offrar du dubbla kort på flera ställen kommer du helt klart att kunna göra färre saker än dina motståndare, så använd dina kort med förnuft!

När du går till Asaras centrum för att få bygga torn måste du kunna färdigställa det eller de torn du tänker bygga omedelbart. Med färdigställd menas att ett torn omfattar minst två byggbrickor, ett fundament dvs. en bas samt en toppbit. Det blir förvisso inget högt torn men du kan alltid bygga ut med mellansektioner senare!

Förresten kanske det är ett stort antal torn du satsar på att bygga och inte så många höga? Och kanske har du byggt ditt torn i ett sådant material som ingen annan har så att du kan vinna poäng för högsta tornet i just ditt material ändå, trots bara två bitars höjd?

Ja, Asara kommer med ett snyggt utseende och god kvalitet på komponenterna, enkla regler och relativt kort speltid. Samtidigt bjuds på god underhållning så Asara är inget dumt familjespel att ha i samlingen. Lättsamt och lättillgängligt för hela familjen.