Architekton (Queen Games)


Fakta:
Antal spelare: 2
Ålder: Från 8 år och uppåt
Speltid: ca 30-45 min
Innehåll: 2 x 12 träpjäser, 46 spelbrickor, 8 poängbrickor, regler
Konstruktör: Michael Schacht

Architecton är lättspelat och snabbspelat och för två personer. Reglerna är enkla och speltiden närmre 30 än 45 minuter. Sa jag lättspelat, förresten? Det visar sig ganska snart att enkelheten är bedräglig. Här krävs en hel del att fundera på om man skall vara säker på att vinna. I kategorin taktiskt brickläggningsspel är det måhända en lättviktare jämfört med t.ex. Carcassonne, men det har ändå sin charm och förtjänar enkelt betyget en stark trea.

Börja med att blanda de 24 kvadratiska landskapsbrickorna och placera dem i en hög med bildsidan nedåt, gör sedan detsamma med de 22 byggnadsbrickorna. Ta bort de översta fyra brickorna i respektive hög och låt dessa utgöra reserven. (När man senare behöver ta en bricka ur en reservhög är spelet inne i sin sista omgång). Vänd sedan upp tre brickor ur respektive hög och lägg dem på spelytan framför/mellan spelarna. Här skall nu finnas tre Landskapsbrickor och tre Byggnadsbrickor fullt synliga att välja bland……..Ta sedan de två översta brickorna ur Landskapshögen och placera dem som startbrickor framför er. Lägg dem hörn mot hörn och så är ni redo att börja spela. Alla högar med brickor är nu lika stora (undantaget reservhögarna).

Man skall i sitt drag välja två av de sex tillgängliga uppvända brickorna att spela ut för att försöka samla poäng och expandera spelytan. Man får välja fritt, 2 Landskapsbrickor, 2 Byggnadsbrickor eller en av varje. När en spelare så tagit sina brickor fyller man på nytt upp från högarna så att nästa spelare igen kan välja av de 6 uppvända; alltid 3 av varje sort.

Brickor som spelas ut skall alltid placeras i ett växelvis läge där varannan bricka skall vara en Landskapsbricka och varannan en Byggnadsbricka, jämför varannan svart resp. vit på ett schackbräde. En viss bricktyp kan alltså aldrig ligga intill sin egen sort utan alltid bara omges av den andra typen…….

Landskapsbrickorna är enhetliga och visar antingen skog, gräs, vatten eller sand. Byggnadsbrickorna visar en byggnad i mitten och sedan kan brickans fyra sidor utgöras av skog, gräs, vatten och/eller sand. En sorts Byggnadsbricka kan omgärdas av t.ex. 2 sidor gräs/2 sidor vatten, en annan bricka av en sida vatten, en sida skog och två sidor sand, eller kanske alla fyra olika……. Utmaningen ligger såklart i att få sina Byggnadsbrickor att omgärdas av rätt sorts Landskapsbrickor. Matchar alla fyra sidorna får du ett poäng, är det 1-2-3 sidor som inte passar ihop kostar det dig 1-2-3 insamlade poäng. En Byggnadsbricka poängräknas så snart den är helt omgärdad av Landskapsbrickor på alla fyra sidorna.

Så fort du spelar ut en Byggnadsbricka (intill en Landskapsbricka alltså!) ställer du på denna ut en av dina 12 spelpjäser i din färg. Vid den slutliga poängräkningen får du sedan bonuspoäng ju fler sådana markörer du har i en diagonal rad på spelplanen. Skulle en Byggnadsbricka sedan poängräknas och visa sig ge minuspoäng för att alla sidor inte stämmer överens kan du reducera minuspoängen med 1 om du väljer att ta bort din pjäs från byggnaden/brickan i fråga. Så vill du ta minuspoängen nu men chansa på en längre rad av pjäser för bonuspoängen, eller plocka bort dina spelpjäser för att ha dina insamlade poäng kvar?

Självklart får och skall du försöka lägga brickor som saboterar poängen för din motspelare samtidigt som du bygger ut med bra brickor runt dina egna byggnader. Eftersom det bara finns 6 brickor att välja bland i varje omgång kan det såklart ibland saknas brickor av just den typ du vill ha och behöver. Som sagt, på ett sätt löjligt enkelt att komma igång men kanske rejält klurigt att placera sina få brickor bra. Architchton handlar om både tur och taktik på ett lättsmält sätt.