Aquileia (Zoch zum Spielen)


Fakta:
Antal spelare: 3-5 spelare
Ålder: 12+ år
Speltid: 90 minuter
Innehåll: Spelbräde, 57 spelkort, 7 tärningar, 117 mynt, startspelarbricka, 5 set spelpjäser (á 5 hantlangare, 9 hus, poängbricka, styrkesköld och utslagsbricka
Konstruktör: Cielo DŽOro

Har det någonsin funnits ett typiskt worker placement-spel så är det detta, allt är så utomordentligt medelmåttigt att det hela nästan känns meningslöst. Var finns det någon edge, någon twist, något som sticker ut? Inte här.

Snarare är det så att inlagda slumpinslag sänker spelet ytterligare ett snäpp; ja styrkan i gladiatorkamper, farten i häst- och vagn-race och spelarnas inkomster baseras till stor del på tärningskast. Det känns såklart rätt godtyckligt och bidrar i mitt tycke inte till att man skall investera 90 minuter på det här spelet. Å andra sidan går det inte att säga att allt inte är funktionellt, att spelet inte är just medelmåttigt okej. För den som verkligen inte vill ha alltför omfattande, komplicerade worker placement-spel är ju detta istället på pricken!

Aquileia är här en storstad i det romerska imperiet, ett politiskt och kulturellt center. Bygg ut staden ytterligare och/eller satsa på att delta i gladiatorkamper och hästkapplöpningar.

Varje spelare förfogar över 5 hantlangare, pjäser att placera någonstans på spelplanen. Dessa skall ställas någonstans innan spelets första fas i en omgång är över, dessutom skall allas Utslagsbricka placeras på en skala. I vilken ordning du gör dina sex drag bestämmer du själv men alla får förstås endast göra en sak var i sin tur, så först till kvarn gäller såklart på varje plats.

Utslagsbrickan leder dock inte till någon specifik action utan är endast en turordningspjäs och ett sätt att avgöra eventuella likalägen mellan spelarna.

Sänd alltså dina hantlangare vart du vill. Staden har sex övergripande områden, vart och ett sedan med olika erbjudanden och möjligheter.

Gå till Mercatus, för att sedan välja; Dolus, Pecunia, Equi et Arma, Servi, Potentia.

Dolus låter dig slå två tärningar och få pengar.

Pecunia låter dig växla pengar. I spelet finns tre olika valutor (brons, silver och guld).

Equi et Arma låter dig köpa ett spelkort (med vapen och/eller hästar), bra att ha i gladiatorstrid eller hästkapplöpning.

Servi låter dig köpa ett eller två slavkort, också bra att ha på gladiatorarenan.

Potentia låter dig använda 4 specialtärningar i Arenan eller Stadium denna omgång.

Går man till Arenan blir det alltså gladiatorkamp och den starkaste vinner. En viss grundstyrka anges i det fält man ockuperar, sedan adderas ev. Servi- och/eller Equi et Arma-kort och därtill tärningsutfall. Man kan vinna mynt, poäng och/eller kort.

Går man till Stadium är det dags för ett häst- och vagnrace som fungerar i stort precis som gladiatorstriden ovan.

På Theatrum vänder en spelare upp ett spelkort med en viss färg och en lagerkrans. Dessa kort blir poängmultiplikatorer i slutet och vinns här via en auktion. Vinnaren får kortet, pengarna går till spelaren som valt denna handling (är det den spelaren själv som vinner betalar man till banken).

Den femte spelplatsen på brädet är Forum och hit går man för att bygga upp olika verksamheter och hus till olika pris. Somliga kan du bums få poäng för.

Till Portus går man sedan för att betala en liten slant och sedan aktivera, få poäng för, allt det man byggt i Forum-delen.

Allt slutar efter sex spelade omgångar och då vinner den som samlat flest poäng. En extra poängutdelning sker här och fler poäng för dina byggnader måste multipliceras med specifika lagerkranskort som du troligen fått på något sätt (vunnit i auktion eller i hästrace). Saknar du passande kort multipliceras poängen med noll och det blir ju inte mycket extra att hurra över...

Aquileia är förhållandevis okomplicerat och de åtta sidorna med regler har många och tydliga exempel. Något lite extra hade gärna fått inkluderas, somligt hade fått vara snyggare, men som sagt, det här är rätt simpelt men helt okej. Jag tycker dock att 90 minuters speltid känns lite långt för ett dylikt spel där så mycket kommer an på tärningskast. Betygstrean går en aning mot det svagare hållet.