Aqua Romana Queen Games)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 spelare
Ålder: 8+ år
Speltid: 45-60 min
Innehåll: 84 brickor med akveduktdelar, 16 arbetare i fyra färger, 17 byggmästare, 1 ark med klistermärken att sätta på byggmästarna, 4 dubbelsidiga startbrickor, regelhäfte
Konstruktör: Martin Schlegel

Beroende på antalet spelare kontrollerar varje deltagare från start en vattenreservoar med 3 eller 4 utlopp. På respektive spelares startplats (vid utloppen) placeras 3 (eller 4) arbetarpjäser i ens färg. Arbetarna kommer var och en att följa respektive akvedukt när den blir längre och längre och således komma att stå på olika brickor på spelplanen under spelets gång. Målet är såklart att bygga vidare från utloppen och göra akvedukterna så långa som möjligt för ju längre de blir desto längre kan vattnet ledas och följaktligen mer poäng utdelas. Och mest poäng vinner.

Spelplanen omfattar 11 x 8 rutor och i hörnen finns redan utritade kurvdelar av en akvedukt, resten är det upp till spelarna själva att bygga ihop. Brickorna att lägga ut visar raksträckor, kurvor, broar och dubbelkurvor. I tur och ordning tar varje spelare en bricka och försöker bygga vidare från de utlopp man själv kontrollerar. Nu är det förstås inte så enkelt att man alltid kan lägga den bricka man så önskar, ibland kan man kanske inte lägga någon alls.

Runt spelplanen vandrar 12 stycken byggmästare, alla med en speciell symbol för en viss typ av akvedukttyp (återigen kurva, raksträcka, bro eller dubbelkurva). Det är när en byggmästare står i en rak linje från din akveduktarbetare som du kan lägga ut en bricka och bygga vidare. Alltså, titta på dina 3 eller 4 arbetare, följ spelplanen utåt kanterna i raka linjer från respektive arbetare och se om det finns någon eller några byggmästare i ”siktlinjen”. Om så är fallet får du lägga ut en bricka av den typ som matchar just den byggmästaren. I bästa fall kan det alltså i varje drag finnas max 4 möjliga byggmästare för varje arbetare. Varje gång du ”nyttjat” en byggmästare flyttas denne ett steg åt sidan och möjliggör kanske byggnation för en annan arbetare, en av dina egna eller någon annans.

Du får aldrig bygga ihop dina olika vattenkanaler och ibland är det faktiskt rentav smartare att låta dem avslutas tidigt än att bygga vidare. Det kan finnas vinster att hämta i form av extrapoäng eller en garanti för att du skall kunna lägga exakt den bricka du önskar i ditt nästa drag.

Det tar ett litet tag att fatta reglerna, särskilt när man läser dem så här, men tittar man på spelbrädet, ställer ut pjäserna och har brickorna tillgängliga blir allt tydligt och enkelt. Väl igång blir det ett spännande och klurigt spel man gärna spelar nya partier av.