Aquaretto (Abacus Spiele)


Fakta:
Antal spelare: 2-5 deltagare
Ålder: 10+ år
Speltid: Ca 45 min
Innehåll: 5 vattendjurparker, 5 förråd, 20 parkutbyggnadsbitar, 5 lastbilar, 30 mynt, 16 arbetare, 114 brickor, träbricka, regler
Konstruktör: Michael Schacht

Aquaretto är spelet Zooloretto i en annan miljö och med somliga regeländringar. (Läs gärna min recension av Zooloretto först innan du läser vidare). Ja, för den som spelat lättsamma och smågulliga djurparksspelet Zooloretto kommer mycket att kännas bekant. Lyckligtvis finns här tillräckligt mycket nytt och annorlunda för att attrahera även vana Zoolorettospelare och för de som kanske inte tagit detta till sina hjärtan erbjuds här ett lite mer taktiskt och utmanande spel som kanske trots allt kan falla i god jord. Båda får väl sägas vara exempel på bra familjespel där Aquaretto bjuder på den tuffare utmaningen…

Varje spelare är en föreståndare för en tom, ännu inte öppnad djurpark. Man förfogar över en egen oregelbunden spelplan omfattande 19 fält. Tanken är att man nu på denna yta skall skapa områden för olika vattenlevande djur för att locka till sig en nyfiken allmänhet och kunna tjäna pengar och vinna de poäng som krävs för seger. Delfiner, späckhuggare, krokodiler, isbjörnar, pingviner, flodhästar och andra djur har du möjlighet att inkludera i din park.

Olyckligtvis finns det i dagsläget inte plats för hur många enskilda djur eller arter som helst, utrymmet är ju begränsat så du måste planera och disponera utrymmet på bästa sätt. Direkt från spelstart gäller att du får ha max 3 olika djurarter i ditt zoo, sedan måste du såklart hålla olika djurarter separerade från varandra. Delfinbrickor läggs intill andra delfinbrickor, pingviner bredvid pingviner osv. men det måste finnas fritt utrymme mellan arterna. Detta begränsar såklart ytterligare möjligheterna för att inkludera fler djur av en viss ras, nya raser osv.

Som tur är finns det möjlighet att använda intjänade pengar för en expansion av disponibel yta, ja du kan alltså bygga ut djurparken. För 1 mynt köper du en vinklad spelplansbit som erbjuder 3 nya rutor för djurbrickor, för 2 mynt inhandlar du en kvadratisk bit som rymmer 4 nya brickor! Du får under spelets gång köpa max två av vardera sorten men det är endast bruk av de större brickorna som tillåter att du tar in fler nya djurarter i din djurpark. 3-fältsbrickorna ger således endast mer plats för fler djur av de typer du redan har.

Av ovanstående följer att du som mest kan få sköta om 5 olika djurarter i ditt vattenzoo, men det kräver som sagt spenderade pengar och en smart placering av både nya spelplansbitar och djurbrickor. Oregelbundenheten i spelplanens utformning och kravet på ledigt utrymme mellan olika djur blir en utmaning…

Okej, där har du fått spelets grundidé, nu tar vi allt lite mer i detalj. En massa brickor för alla olika djur blandas och ligger med baksidan uppåt mitt på spelbordet, där finns också några brickor som istället för djur avbildar ett mynt. Ja, det går att få pengar och/eller olika djur… Här finns också ett antal lastbilar, redo att ta ombord olika djur och köra med dessa till era respektive djurparker. Det finns lika många lastbilar som det är deltagare med i spelet, alla lastbilar rymmer max 3 av de olika blandade brickorna och varje spelare kommer att få en lastbil var. Frågan är bara med vilken last!

Det finns 3 olika drag att välja bland när det är ens tur. Man utför endera innan turen går vidare till nästa speldeltagare.

1. Man tar en slumpvis vald bricka, vänder den och placerar den på en ledig plats på valfri lastbil.
2. Man tar en lastbil med tillhörande last och placerar omedelbart ut alla djuren i sitt zoo.
3. Man utför någon pengarelaterad handling. Oftast innebär det att man betalar för att köpa sig extra utrymme till sin djurpark.

Av ovanstående följer såklart att alternativ 1 inte längre är möjligt att utföra när samtliga lastbilar blivit fullastade, vidare innebär val av alternativ 2 att spelaren för tillfället inte längre har möjlighet att fortsätta vara aktiv i den pågående spelomgången, utan ev. får sitta och titta på en kort stund när somliga andra kanske spelar vidare. En spelomgång är slut först när samtliga spelare försett sig med varsin lastbil. Fram till dess går det alltså att fortsätta utföra alternativ 1 och 3 så länge det finns plats för brickor och tillgång till pengar…

Utmaningen här blir således att slå till på en lastbil vid rätt tillfälle. Eftersom alla spelare kan få hjälpa till att fylla alla lastbilarna med brickor kan det mycket väl bli så att lasterna spretar. Någon vill såklart ha en lastbil med just de djur man själv samlar på, någon annan försöker såklart fylla ett fordon med djur som inte passar in. Det kan mycket väl bli så att någon tidigt norpar en viss bil som kanske bara har en enda djurbricka som last, men då är det förstås en bricka man verkligen vill ha. Och därmed kan övriga deltagare spela vidare tills de tagit sina lastbilar…

Ju längre man väntar desto fler brickor ligger troligen på varje bil som last, på gott och ont. Har ni då dragit brickor som passar in, grattis, om inte, otur…

Ja, du kan ju reglerna för utplacering av djuren som kommit med lastbilen. Max 3 olika djurarter i ditt zoo (om du inte byggt ut), fritt utrymme emellan dem. Djurbrickor som du kanske inte får plats med, eller arter du inte får inkludera, hamnar (låter måhända lite tveksamt) i förrådet…

I förrådet staplar du övertaliga brickor i en enda hög. Brickor här när spelet är slut ger minuspoäng –ja, du skall ju såklart sträva efter att ha djuren i själva parken, inte i ett lagerutrymme! Minus 2p för varje art, så om du bara staplar brickor för t.ex. ett halvdussin noshörningar här kommer du billigt undan. Det blir betydligt mer kännbart att lagra ”endast” en delfin, en späckhuggare och en krokodil.

Om du å andra sidan har många djur av en viss ras i förrådet, varför inte försöka bygga ut ditt zoo och inkludera hela den här djurfamiljen? Som en pengahandling (alternativ 3 ovan) kan du välja att köpa den översta djurbrickan från andras lager, flytta ett djur från eget förråd till en egen inhägnad i parken eller låta brickan permanent utgå ur spelet (för att undvika minuspoäng).

Somliga brickor är märkta med en symbol för kvinnligt eller manligt kön. Placeras brickor för hane + hona i samma område förökar de sig och ger dig en djurbebisbricka gratis! (Hoppas bara att det finns plats för den lille…)

Vidare infinner sig andra bonusar när du fått en viss djurart att ta stor plats i din park. Den 3:e, 6:e, 9:e och 12:e brickan av en viss ras du spelat ut ger dig 1 mynt i bonus. Den 5:e och 10:e brickan ger dig tillgång till en djurparksarbetare!

Djurparksarbetarna kan vara synnerligen värdefulla utnyttjade på rätt sätt. Frågan är bara var de hjälper dig bäst; som djurtränare, som utfordrare, i entrén eller i förrådet?

Placerar du pjäsen någonstans i parken ger den bonuspoäng om den omgärdas av späckhuggare, delfiner och sjölejon, 1 p/bricka, men tar å andra sidan upp ett annars ledigt fält. Som utfordrare ger den 1p/bricka i ditt zoo som har en liten fisksymbol i hörnet. Använd i entrén ger spelpjäsen ett visst antal poäng i slutet beroende på hur många mynt du har kvar, och flest poäng vinner ju spelet… Sätter du pjäsen i förrådet halveras det antal minuspoäng du kan drabbas av.

Det går naturligtvis att skaffa sig flera sådana här pjäser och du kan sprida ut dem som du behagar. Sätter du två på samma ställe kan bonusarna fördubblas… Och ångrar du dig kan du under spelets gång flytta dem som ett led i en pengarelaterad handling.

Spelare bekanta med Zooloretto märker här uppenbara likheter (lasta lastbilar med brickor, samla djur, bygga upp olika områden med olika djur på begränsad yta, tjäna pengar, bygg ut parken, flytta djur osv). Aquaretto gör det hela något lite mer utmanande. Hur skall du placera dina djur? Hur skall du bygga ut parken? Skall du satsa på att få en eller flera arbetare? Var skall dessa stå? Sätter du den i entrén måste du ju samla pengar om det skall vara värt nåt. Som utfordrare är det brickor med fisksymbol du är ute efter. Ja, här handlar det om mer än att bara få passande djur på sina brickor och det gör Aquaretto till det ”mer matigare” spelet om du bara skall spela endera.

Ett extra plus för Aquaretto är att det också kan fungera som en expansion till just sin föregångare Zooloretto. Du kan kombinera somliga delar från båda spelen till en helt ny upplevelse. Smart! Det måste jag väl prova inom kort.