Apples to Apples (Mattel Games)


Fakta:
Antal spelare: 4-10 deltagare
Ålder: 12+ år
Speltid: 30 min
Innehåll: 749 röda äpplen-kort, 249 gröna äpplen-kort, 7 blanka kort, regler
Konstruktör: Matthew Kirby

Apples to Apples är ett bra spel att plocka fram när du inte känner de andra spelarna så väl, detta är ett lättsamt lära-känna-varandra-lite-spel. Spelet fungerar dessutom faktiskt lika bra med närmsta familjen och bästa vännerna som du redan tycker dig ha koll på. Apples to Apples är ett underhållande, enkelt partyspel om att hitta saker som man tycker passar ihop, perfekt eller i alla fall något lite. Bered dig på en del överraskningar, det är kanske inte alltid solklart hur dina motspelare associerar… I alla fall inte kring de givna ord som står till buds.

Blanda en bunt med röda äpplen-kort och dela ut 7 stycken kort till varje spelare. Titta på dem men visa dem inte för någon annan. På de röda korten står ett namn, en plats, en sak, en händelse eller företeelse. T.ex. Michael Jackson, Kina, datorer, Min 16-årsdag, Hårtransplantationer eller varför inte; Backstreet Boys, Härbärge för hemlösa, Brödrost, Få en kram, Flodvågor. Ja, de röda korten täcker allt mellan himmel och jord. En spelare i varje omgång är domaren. Denne drar ett grönt äpple-kort, läser upp texten och lägger det på synligt på bordet. Alla gröna kort listar ord som beskriver något annat, en person, sak, plats eller händelse. T.ex. kan det stå ord som Strålande, Söt, Farlig, Global, Intelligent, Känslig, Sällsynt, Galen, Extrem, Flirtig osv. Likt en ordbok anges utöver huvudordet några korta synonymer. För ett ord som Intelligent står också Bright, Smart, Brainy. För Sweet står även Sugary, Caring, Good. Japp, har du inte fattat det än, så är det här spelet på engelska, på gott och ont.

På plussidan finns det faktum att man kan lära sig en väldig massa glosor. Är man inte så haj på engelska ord så finns här förstås en utmaning, men någon runt bordet kan säkert förklara texten på de Gröna korten. De röda man har på handen kan man ju tyvärr inte alltid fråga om, det skulle förstöra spelupplägget.

Nåväl, när domaren läst och lagt ut det gröna kortet skall alla andra spelare från sin korthand helt enkelt välja ut det kort som man själv tycker bäst passar ihop med det gröna, det kort som motsvarar det beskrivna. Alla spelare väljer ut varsitt kort, dessa samlas ihop av domaren som blandar dem och läser upp dem. Sedan skall domaren välja ut det kort, av de upplästa, som han själv tycker passar allra bäst.

Ja, hur alla spelare associerar kring de tillgängliga korten kan man aldrig riktigt veta. Den vars kort domaren väljer får det gröna äpplet-kortet och därmed 1 poäng. Näste spelare i tur blir ny domare och drar ett nytt grönt kort och låter de andra välja bland sina röda äpplen-kort. Och så fortsätter spelet.

När en spelare använt ett rött äpple-kort drar man ett nytt så att man hela tiden har 7 tillgängliga att välja bland. Spelet är slut när någon samlat på sig ett visst antal gröna kort, det antalet varierar beroende på antalet spelare.

Som ett exempel; domaren har dragit och spelat ut ett grönt äpple-kort med ordet Komisk (Comical – Funny, Hilarious, Amusing). Du tittar på din korthand och läser: Albert Einstein, Greve Dracula, Bilolycka, Greenpeace, Ultraviolet strålning, Peta näsan, Aids. Jaha, hur skall du nu välja? Vad tycker du själv är komiskt? Och hur kommer ditt val att stå sig mot dina motspelares om de spelat ut: Berg- och dalbana, Kilt, Tjurfäktning, Punktering, Tom Hanks, Fyrverkerier eller något helt annat. Någon kanske skojar till det och spelar kortet för Amputationer, Wrestling eller Betala räkningar.

Apples to Apples är festligt och kommer lyckligtvis med över 1000 kort. Hundra av de röda äpple-korten eller fler måste du kanske plocka bort för att ingen i gänget vet exakt vem personen eller vilken platsen är. Ja, här finns en bunt säkerligen typiskt amerikanska namn på TV-folk, skådisar, seriefigurer o dyl. som gemene man här i Sverige inte riktigt känner till. Några få kort är blanka och används om du har ord, saker, platser etc. som du tycker saknas i spelet och vill skapa egna äpplekort att spela med.

Apples to Apples skulle lätt kunna få en fyra i betyg om man kan spela utan att behöva förklara precis varenda engelsk glosa för alla deltagare hela tiden. Då flyter spelet på fint, annars kan det kanske kännas lite segt, upphackat och uppstyltat. Fast segt eller inte, varje spelrunda går egentligen föredömligt snabbt ändå.

Kul kan det bli både att välja bland sina egna kort och de man får ihop av motspelarna, här är det upplagt för en hel del skratt. Å andra sidan blir enkelheten i längden till något rätt monotont och repetitivt om man spelar länge eller många partier efter varandra. Och så var det ju det här med att få kort som man inte känner till vem t.ex. personen eller platsen är. Hur skall man då kunna ta göra en bedömning? Nja, stark trea i betyg är kanske det mest rättvisa betyget.

Lika som bär heter visst en svensk utgåva av spelet. Kanske något att kolla upp.