A-Ö (Tactic)


Fakta:
Antal spelare: 2+ spelare
Ålder: 8+ år
Speltid: 30+ minuter
Innehåll: 4 bokstavstavlor, 55 kategorikort, en 15/30-sekunderstimer, 100 plastbrickor, tärning, specialtärning, regler

Algas spel Brainstorm var kanske först ut på banan under det tidiga 90-talet, men de senaste åren är det Tactics många utgåvor av spelet A-Ö som varit det fartfyllda bokstavsspelet i leksaksbutikerna.

Det hela är snabbspelat, stressigt och mycket roligt. Reglerna är synnerligen enkla. Jag kan tycka att såväl Blackout som A-Ö är rätt vettiga namn på ett sådant här sällskapsspel med det här upplägget.

Förse dig med en egen bokstavstavla där fält för alfabetets alla bokstäver finns angivna (eller om ni spelar i lag, ta en tavla per lag).

Nu skall du i din tur (på tid) försöka att, med små plastbrickor, täcka över så många av tavlans bokstäver som möjligt genom att rabbla upp så många saker du kan med olika begynnelsebokstäver på ett visst tema.

Ett inledande kast med specialtärningen visar om du får 15 eller 30 sekunder till ditt förfogande. Tärningen kan också visa att du tyvärr bara får täcka ett enda valfritt fält på tavlan med en bricka innan turen går över till en motståndare. Kanske får du symbolen som betyder att när du nu spelar har du 15 sekunder på dig att istället plocka bort brickor från en motståndare. Elakt!

Får du tävla på tid ställer du såklart in timern och gör dig beredd.

Slå den vanliga tärningen för att se exakt vilket ämne du får av de sex som står angivna på varje kategorikort. Det kan t.ex. stå SNABBMAT, PÅ SJÖN/HAVET, SAKER ATT SAMLA PÅ, KONSERVER, ORD SOM INNEHÅLLER X, SAKER GJORDA AV ULL.

Någon annan spelare läser ämnet och startar timern. Du börjar snabbt rabbla upp allt du kan komma på och måste samtidigt täcka över begynnelsebokstäverna i orden du säger. Naturligtvis är det dumt att för ämnet SNABBMAT säga både Korv och Kebab eftersom de börjar på samma bokstav, men så blir det ofta… Tiden flyger förbi, man stressar upp sig, tanken låser sig…

Öh, Korv, Kebab, Hamburgare, Pasta, Pizza, öh, öh, öh… Och så hann du inte med mer och har då fått täcka K, H, P som bokstäver på tavlan. I din nästa runda är de bokstäverna således redan använda och blockerade och du försöker täcka de kvarvarande.

Den som först lyckats fylla sin bokstavstavla med 25 brickor vinner spelet. Får du ämnet DJUR och 30 sekunder att tävla på kan du kanske fylla tavlan på en enda runda? Det bara att börja hojta Apa, Björn, Citronfjäril, Dromedar, Elefant, Fågel, ah, öh, öh… grobian… ah, där tog tiden slut…

Det är tjugofem bokstavsfält på tavlan, det svenska alfabetet innehåller fler bokstäver än så. Här är det gemensamma fält att täcka för V och W, X och Y, Z och Å, Ä och Ö så ger du ett svar för endera bokstaven i paret är det såklart gott nog.

Skulle det bli tvist kring vad som skall godkännas i ett visst ämne får väl spelarna själva lösa detta. Kanske kan man fixa problemet med Korv och Kebab ovan genom att istället säga Varmkorv och därmed få täcka både K och V?

A-Ö är (liksom Blackout) lite av ett favoritspel som kan passa i de flesta sammanhang och spelgrupper. Roligt!