Angry Birds – Summertime (Mattel)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 spelare
Ålder: 5+ år
Innehåll: 2 Angry Birds, 3 grisar, 2 glasshattar, 1 saftbonus, 1 glassbonus, 2 stora betongbjälkar, 3 stora träbjälkar, 2 små träbjälkar, 2 isblock, 2 små isbjälkar, 8 poängkort, 1 fågelslangbella, 32 uppdragskort, regler


Sortera uppdragskorten utifrån svårighetsgrad och lägg dem i högar vid sidan av spelområdet. Spelområdet skall användas för att bygga upp och skjuta ned byggen med olika bjälkar och block. Och så grisarna också förstås, de måste också skjutas ned.

Med de enklare uppdragskorten bygger du upp en mindre konstruktion, fler byggbitar används till de mer komplexa uppdragen. På uppdragskort för nivå 1-3 avbildas den konstruktion som skall skapas, på fristilskorten anges endast utrustningen som skall användas. Exakt hur du sedan använder de olika bitarna, staplar dem på varandra osv. är upp till dig.

Ja, ladda katapulten/slangbellan med en arg fågel, rikta in den mot bygget och skicka iväg fågeln som en kanonkula genom luften. Har du ställt slangbellan på ett passande avstånd från bygget och dessutom siktat rätt kan du kanske förstöra alltihop med ett enda skott. Eventuellt behövs fler fågelskott för att få bygget att falla ihop och alla grisarna att ramla ner. Det allra viktigaste är faktiskt att grisarna faller, för får du inte bort dem från sina platser får du inga poäng alls för dina avlossade skott, hur många bjälkar och block du än raserat.

Så välj ett lagom svårt uppdrag. Ju större bygge desto svårare är det såklart att med några skott få bort alla gröna grisar, men å andra sidan utdelas ju många poäng om du faktiskt lyckas… Först att samla ihop 1000 poäng vinner och som du förstår handlar hela spelet endast om att skjuta prick! Fast det är väl egentligen inte så illa?!

Angry Birds – Summertime-spelet är förstås inte av samma klass som appen till smartphones och surfplattor, men ändå inte helt utan charm. Plastgrisarna och fåglarna är rätt snygga och spelkorten färgglada och tydliga. Och vem gillar inte att skjuta prick på saker?

Till och med de så kallade isblocken, trä- och betongbjälkarna är helt okej de med, om än i plast, men de är på gränsen till att vara för lätta och tunna. Visst går de att stapla på varandra, men det krävs samtidigt inte mycket för att de skall välta. Du måste ha ett mycket stabilt underlag som spelyta och bygga dina konstruktioner med stadig hand.

Fågelslangbellan är väl inte heller så mycket att hurra över, även den en lättviktare i plast. Du måste hålla den på plats med ena handen samtidigt som du laddar och skjuter med den andra, annars går det inte väl. Och dina arga fåglar kommer inte i form av helt runda klot, det sticker ut små fjädrar här och där, så både ladda och sikta med största omsorg annars kommer fågeln inte att hamna där du vill…