Alla mot en (Alga)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 deltagare eller lag
Ålder: Från 14 år
Innehåll: 264 frågekort med över 1300 olika frågor, spelplan, spelpjäs, 4 skärmar, 4 ABC-kort, 3 svarskort ABC, 100 publikmarker, 3 friköpskort, 1 dubbleringskort, sedlar i olika valörer och regelhäfte

Här är det en ensam spelare (eller ett lag) som i tur och ordning tar sig an hela 100 motståndare. Det gäller förstås att veta mest och bäst och vinna flest pengar. Kan den ensamma utmanaren (eller laget) slå ut de 100 medtävlarna så är förstås segern nära. Alla de övriga spelarna representerar såklart de 100 motståndarna.

Uppgiften för utmanaren är enkel (nåja, frågorna kan allt vara svåra). Det gäller att på så många frågor i rad som möjligt svara rätt. Man får en fråga och därpå tre svarsalternativ att välja mellan. Så länge utmanaren svarar rätt får denne fortsätta och ta en fråga till.

De 100 motståndarna i form av 100 små brickor med personfoton på sköts av de andra speldeltagarna. De delar upp personbrickorna emellan sig och förvarar dem bakom sina respektive spelskärmar. Även motståndarna får förstås samma fråga som utmanaren och har samma tre svarsalternativ att fundera kring. Det lite speciella är att varje deltagare nu fritt får fördela sina personbrickor man förfogar över på de tre möjliga svaren. Är man helt säker på sitt svar lägger man lämpligen alla brickorna på t.ex. svar A. Skulle man själv vara tveksam kan man hel- eller halvgardera sig genom att fördela brickor i passande antal på de val man har. Det är alltså helt okej att svara både A, B och C.

När svaret så avslöjas får bara de brickor som lagts på rätt svar vara kvar i tävlingen. Om utmanaren hade rätt får han poäng motsvarande det antal motståndare som han eliminerat dvs. som har gissat fel. Skulle han själv svara fel är hans tur som utmanare över och en annan deltagare hamnar så att säga i heta stolen! Spelet är över när samliga deltagare varit utmanare. Då vinner den med mest prispengar. Eller som kommit längst på spelplanen eller ja, bestäm själva.

Utmanaren har 3 möjligheter att köpa sig fri från en svår fråga, men det kostar. Första gången får man betala 25% av sitt vunna kapital, nästa gång 50% av prispengarna och nyttjar man den 3:e livlinan dras 75%. Ett kort erbjuder möjligheten att förtjäna dubbla vinstsumman om man känner sig tvärsäker på ett rätt svar.

För de 49 första deltagarna man slår ut vinner man 2500 kr/person, därefter höjs vinsten till 5000:-. De sista 10 motståndarna är värda hela 25000 kr/st.

Frågorna täcker varierande ämnen och kan naturligtvis vara både lätta och svåra. Det följer med en himla massa sedlar för vinstutbetalningar i spelet, men de rekommenderas ni inte nyttja. Det blir ett himla plockande med pengar efter varje fråga. Kör ännu hellre med penna, papper och ev. en miniräknare för att hålla koll på inspelade vinster.

Alla mot en är ett helt okej frågespel inte helt likt alla andra, tack och lov.