Alias (Kärnan)


Fakta:
Antal spelare: För 4 eller flera spelare i lag
Ålder: Från 13 år
Innehåll: 600 ordkort, 1 timglas, 6 spelpjäser, 1 markeringskort, spelplan och regelhäfte

Alias är ett i raden av festliga ordförklaringsspel. I somliga skall du få dina lagkamrater att fatta ordet genom att rita teckningar som kan leda dem rätt, i andra spel är det med gester du skall illustrera ordet som söks. I Alias är det enklare än så, du skall muntligen säga synonymer, motsatser och andra förklarande meningar så att lagkamraterna avslöjar orden som efterfrågas. Så det är bara att dela upp er i lag och låta första laget börja.

Ta en bunt kort med ord, vänd timglaset och så skall en spelare i laget beskriva ord för vännerna. Så många ord som möjligt under den minut som sanden i timglaset rinner iväg. Laget får ett poäng, dvs. ett steg framåt på spelplanen, för varje rätt svar. Det ord ett lag håller på att avslöja (men inte hunnit) när minuten tar slut blir fritt för alla andra lag att, så att säga, röva. Den poängen går till den som snabbast ropar rätt ord. Alla lagens pjäser flyttar framåt efter antalet rätta svar i varje omgång.

Varje spelkort rymmer 6 olika ord och alla rutor på spelplanen är numrerade 1-6, så det är rutan man står på som avgör vilket ord på varje kort som hela tiden skall knäckas……Passerar en spelpjäs ett vitt fält på spelplanen blir det rövarspel. Då läggs timglaset åt sidan och laget tar i nästa omgång 6 ordkort, varken fler eller mindre. Nu är det fritt fram för alla lagen att samla poäng, ett för varje rätt svar, vilket här såklart innebär att snabba motståndare faktiskt kan samla maximalt 6 poäng i ett annat lags spelomgång. Självklart säger reglerna att orden som söks inte får användas i beskrivningarna en spelare gör för egna laget. Om ordet t.ex. är Ishockeyklubba är det naturligtvis otillåtet att säga något med orden Is, Hockey och Klubba. Enkelt, spännande, roligt. Alias är ett bra partyspel för familjen, kompisgänget eller kanske något att ta fram i samband med en trevlig parmiddag.