Alhambra: The Dice Game (Queen Games)


Fakta:
Antal spelare: 2-6 spelare
Ålder: 8+ år
Speltid: 60 minuter
Innehåll: Dubbelsidigt spelbräde, specialtärningar - 8 vita och 1 svart, 26 bonusbrickor, 2 startspelarbrickor, 6 poängbrickor, 36 byggstenar (träbrickor), 30 åttakantiga träpjäser, läderkopp för tärningarna, tornbricka, regler
Konstruktör: Dirk Henn

Det här spelet visar sig vara två spel i ett. Först och främst ett tärningsspel som står helt på egna ben, men här finns också en variation på tärningsspelet, en Alcazaba-variant som blir en expansion, ett tillägg till det vanliga brädspelet Alhambra. Hm, spännande!

Ja, brädspelet Alhambra är ett spel jag gillar så det blev liksom naturligt att kolla upp motsvarande tärningsspel. Det visar sig dock vara ett riktigt klent alternativ med få saker gemensamt med originalet, i alla fall om vi ser detta som ett helt eget spel.

Faktum är att vid sidan av en del illustrationer och symboler på spelbräde, brickor och tärningar och benämningar såsom Pavilions, Towers, Gardens etc. som hämtats från vanliga Alhambra är Alhambra-tärningsspelet bara ett som bäst ordinärt, lätt modifierat och tyvärr tillkrånglat Yatzyspel. Typ.

Här finns absolut inget som anknyter till grundspelets byggnation, dess fyra valutor, köp av brickor, pusslandet med att få ihop något ståtligt… Nej, här gäller egentligen inget annat än att slå fram så många tärningssymboler i en viss färg som möjligt. Det enda du behöver göra är att välja om du vill samla Gröna trädgårdar, Ljusblå paviljoner, Vita kammare, Lila torn osv… Tärningssidorna är naturligtvis olika och enhetligt skall det vara. Du har max 3 tärningskast på dig, där du såklart hela tiden kan spara somliga tärningar och när som helst ändra dig för att plötsligt börja samla något annat.

Ut med spelbrädet på bordet, preparera det med några bonusbrickor (få extra poäng, slå om tärning, addera extra tärning, putta ned en spelare vid likaläge etc) och greppa dina 3-5 markeringspjäser. Du får färre pjäser ju fler som deltar och du kommer att få spela lika många rundor med tärningskast som du har sådana här pjäser, och det i varje spelomgång i ett parti. Här håller Alhambra The Dice Game på i 5 omgångar.

Så t.ex. 4 spelare har 4 markeringspjäser var. Med 5 omgångar där 4 spelare kastar tärning 4 rundor var, och därtill upp till 3 tärningskast hela tiden… Ja, det blir en väldig massa tärningskastande… typ 80-240 gånger som tärningarna får rulla. Ärligt talat, det blir lite enformigt och långdraget.

Man spelar med 8 Alhambra-tärningar, de är tjusiga, rejäla, med graverade symboler i olika färger. Om du vill kan du skaka dem i den medföljande läderbägaren innan du kastar ut dem framför dig. Välj som sagt vad du vill spara på. Ju fler likadana utfall desto bättre men du väljer själv när du är nöjd. Det finns nämligen en vinst i att inte alltid göra tre kast i varje runda.

Nåja, när någon kastat tärningarna och blivit hyggligt nöjd, väljer att inte kasta mer eller kanske har gjort sina tre kast, noteras resultatet på spelbrädet. Därefter tar nästa spelare de åtta tärningarna och spelar sin runda. Osv. Markera allas resultat och fortsätt till dess att alla kastat så många gånger att ingen har några markeringspjäser kvar.

Spelarnas inbördes resultat och placeringar från den avslutade omgången syns nu på spelbrädet. Här finns för respektive tärningssida en kolumn i motsvarande färg och åtta steg. Placera helt enkelt din markeringspjäs på 6:ans steg för Gröna Trädgårdar om du samlat ihop 6 gröna tärningar, markera steg 4 för vita kolumner om du fått ihop 4 vita tärningssidor på de åtta tärningarna, med ett till tre kast.

Ett till tre kast, ja. För varje steg (1-8 likadana tärningar enligt ovan) finns sedan tre grader, tre nivåer i fallande ordning.

Markera därmed ett visst steg utifrån antalet tärningar du samlat, men också om du fått ihop dem med ett, två eller tre kast. Du är alltså rankad högre om du får ihop t.ex. 4 stycken av något med ett kast än efter två eller tre. Ja, ju snabbare du har turen på din sida och får ett bra utfall desto bättre. Eftersom det endast finns plats på brädet för en pjäs på varje steg och nivå (för respektive tärningsfärg) lönar det sig ibland inte att slå alla slag. Skulle du hamna på exakt samma som någon annan, men den platsen är upptagen, får du första lediga plats därefter, vilket ju kan vara flera steg längre ned…

När omgången är färdig skall de två bästa resultaten i varje kolumn belönas. Främste spelaren får välja mellan 2 poäng (till en ny skala poäng) eller 1 sådant poäng samt kolumnens bonusbricka. Somliga bonusbrickor har omedelbar effekt, andra brickor kan sparas.

Tja, spela 5 omgångar på motsvarande sätt. Efter varje omgång plockas såklart allas markeringspjäser bort från kolumnerna, stegen och nivåerna och återanvänds. Bonusbrickorna blandas och nya läggs ut. Och omgångens bonuspoäng för ettorna och tvåorna adderas i en annan tabell på brädet.

Kom också ihåg att omgångarna 1, 3 och 5 har extra poängutdelningsmoment där placeringen på den här andra skalan kollas av och ger poäng till den tredje poängslingan, den som visar totalresultatet och en slutsegrare.

Ack ja, det är inte nog med ett mycket omfattande tärningskastande, du kastar tärningar för att få poäng på en skala, en skala på vars steg bra placeringar ger poäng till en andra poängskala, som sedan granskas vid tre tillfällen för poängutdelning på en tredje poängskala som löper runt hela spelbrädet… Ah, detta tröttnade vi på rätt snabbt. De första tärningskasten var skoj, en hel omgång kanske, men när väl alla markeringspjäser var utplacerade var det bra… Det var klent med intresse för att fortsätta på samma sätt fyra omgångar till.

Tärningarna är som sagt tjusiga, men spelupplevelsen var sådär… Alhambra: The Dice Game för sig själv är ingen höjdare, betyget blir som bäst möjligen en svag tvåa. I spel med två deltagare inkluderas dessutom en tredje påhittad deltagare.

Så var det då den här Alcazaba-varianten, där du skall kombinera tärningskastande med det vanliga brädspelet. Ja, skall du ha nytta av de här reglerna behöver du alltså ha tillgång till mer än den här boxen.

Vänd nu på spelbrädet, du får fram samma 6 kolumner för de olika tärningstyperna, exakt samma stege därtill, med 8 steg för tärningarna och på det 3 nivåer baserat på antal använda tärningskast, precis som tidigare. En poängslinga löper runt hela brädet också. Det nya kommer där den andra poängskalan fanns i tärningsspelet...

Här kastar man sina tärningar några gånger (3-5 stycken) i 5 omgångar. Precis som tidigare får du göra 1-3 kast i syfte att samla på en viss typ av symboler, symbolerna förstås alltså matchande en viss typ av byggnad/bricka i Alhambra.

Men nu samlar du inte poäng för poängens skull. Nej, nu är det byggbrickor i respektive kolumn att vinna, en eller flera, brickor att omedelbart få lägga ut gratis i sitt storslagna palatsbygge. Brickorna kommer från en blandad hög samt dragna ur en påse så det blir olika utbud varje omgång. Det gäller att ha tur med tärningar och timing så att du kan vinna rätt sorts bricka vid rätt tillfälle. Passar den för stunden inte in någonstans får den hamna i ditt brickförråd.

Tja, vad skall man säga om det här? Brädspelet Alhambra är bra, tärningsspelet beskrivet som ovan är det inte. Alhambra kombinerat med de här tärnings-Alcazaba-reglerna blir ett mellanting. Tärningskastandet och markerandet av en typ av symboler, ett antal liknande utfall och hur många tärningskast som använts sker således på precis samma sätt som i det vanliga tärningsspelet, men nu vinner du viktiga byggbrickor istället.

Det är den lilla skillnaden det, men den gör ju faktiskt tärningskastandet något lite roligare. Och även om här är slump inblandat kan du ju alltid chansa, slå om och kanske samla på något annat om spelkamraterna lyckats få storslam i någon viss serie. Med lite flax går det eventuellt att snabbt sno åt sig flera riktigt bra brickor att bygga med!

Tärningsspelet skall ha betyget 1 eller 2, boxens innehåll nyttjat som en expansion för vanliga Alhambra kanske en tvåa. Allt tärningskastande drar ner tempot för vanliga Alhambra rätt rejält. Ett helhetsbetyg på Alhambra: The Dice Game blir således en tvåa. Men kvaliteten på spelkomponenterna går det inte att klaga på, det är rejäla pappbrickor, träpjäser och fina tärningar i asken.