Alhambra (Überplay/Queen Games)


Fakta:
Antal spelare: 2-6 spelare
Ålder: 8+ år
Speltid: 45-60 min
Innehåll: 60 byggbrickor, 2 poängkort, 108 pengakort i fyra olika valutor, 6 brickor med poängtabeller och förvaringsyta för köpta brickor, 1 poängräkningsbricka, 1 marknadsbricka med plats för till-salu-brickor, 1 svart tygpåse, 1 regelhäfte
Konstruktör: Dirk Henn

Jag hade höga förhoppningar på detta spel, och gissa om de infriades?! Detta är ett kanonspel, spännande, varierande, klurigt, annorlunda. Sätt er in i alla de regler som finns och förbered er väl, så har ni en mycket trevlig speltimme framför er. Och när spelet är över kommer ni nog alla att säga ok till att spela igen – snart!

Vad handlar det om då? Jo, varje spelare skall bygga sitt Alhambra. Ett så stort och ståtligt slott som möjligt. Alla får varsin startbricka (ett torg med en fontän) och sedan är det bara att bestämma sig för hur byggnadsverket skall se ut. Du kan bygga ut med trädgårdar, paviljonger, torn, tjusiga bostäder och arbetslokaler i olika storlekar. Vid två tillfällen under spelets gång och vid spelets slut kommer det att delas ut poäng till den spelare som har flest byggnadsverk av respektive typ. Dessa är alla olika mycket värda och förekommer i olika antal. Så vad skall du satsa på? Bygga torn, eller trädgårdar, en herrgårdsbyggnad? Allt eller inget av detta?

På somliga byggbrickor förekommer en svart kant längs en eller flera sidor. Detta är delar av en mur och du skall även försöka bygga en så lång sammanhållen mur runt ditt Alhambra som möjligt. Murarna längs somliga brickor begränsar förstås dina utplaceringsmöjligheter när du bygger ut ditt slott men du får också många sköna poäng om du lyckas.

Ja, det var byggandet det. Men hur kommer du över byggbrickorna då? Jo, du köper dem på marknaden. Fyra brickor finns kontinuerligt till försäljning. Varje bricka kostar pengar och betalar gör du i en av fyra olika valutor. Vill du handla från alla fyra platserna på marknaden behöver du samla alla pengaslagen. Ja, det finns mer att hålla ordning på men detta är själva spelet. Välj varje omgång om du vill ta upp ett (eller flera) av de uppvända pengakorten på bordet, ELLER köpa en (eller flera) byggbrickor, ELLER vill bygga om ditt Alhambra. Under vissa förutsättningar kan du få göra flera av ovanstående saker. Alhambra är ett lättsamt men samtidigt avancerat spel som heter duga!