Al Cabohne (Amigo)


Fakta:
Antal spelare: 1 eller 2
Ålder: 12+ år
Speltid: 60 min
Innehåll: 116 bönkort, 3 maffia-kort, 1 extra bönfält-kort samt regler
Konstruktör: Uwe Rosenberg

Det finns många varianter av bönodlarspelet Bohnanza. Här kan du och en kompis ta er an självaste bönmaffian. Ja, du kan till och med spela ensam och utmana upp till tre gangsters, fast då vore det ju inte mycket till sällskapsspel.

På två spelar ni mot varandra och, tro det eller ej, mot Al Cabohne och Don Corlebohne. De båda sistnämnda samarbetar såklart för att maffian skall få bästa avkastning på sina insatser och göra tillvaron svårare för konkurrenterna.

Det handlar precis som i andra Bohnanza-spel om att vara den som samlat ihop flest guldpengar men här med få deltagare finns inget utrymme för kortbyten spelarna emellan och maffian stjäl omedelbart alla kort som dyker upp i draghögen och som är tillhörande den eller de bönfamiljer som maffiabossarna för tillfället samlar på.

Skulle spelarna samla på identiska kort stjäl maffian av dem också. Ja, det är sannerligen inte lätt att ha maffian emot sig. Al Cabohne skördar alltid sina åkrar när han fått ihop bönor till ett värde av 3 guldmynt, Don Corlebohne när hans är värda 2 guldmynt.

En spelare börjar med att spela ut 1-2 kort på sina åkrar. Därefter vänds 3 kort upp, ett i taget, från draghögen. Visar de alltså bönor som maffian samlar på går korten genast till dem, om inte ligger de kvar uppvända på bordet.

Tre kort som inte passar maffian skall ligga uppvända. Överensstämmer sedan översta kortet i kasthögen (bildsidan uppåt) något av de uppvända korten, plockas detta tillbaka från kasthögen och läggs ovanpå det matchande kortet.

Så länge översta kortet i kasthögen passar något av de tre uppvända fortsätter man att plocka från kasthögen och skapar på så sätt allt längre sviter av olika bönfamiljer mitt på bordet.

Sedan får den aktive spelaren plocka alla de kort denne vill och kan plantera på sina åkrar enligt gällande regler. Har man tur kan man alltså plocka flera långa kortserier värda många sköna guldmynt.

Kort man inte tar upp lämnas till spelare 2 att plocka upp eller kassera. Kanske ger man kort till maffian, sedan dras 2 nya kort till handen och därefter är det näste spelares tur och börja om med ny omgång.

Al Cabohne är fullt spelbart och lite annorlunda men erbjuder väl mycket kortvändande och är inte lika spännande eller interaktivt som vanliga Bohnanza eller Ladybohn.