Acquire (Avalon Hill)


Fakta:
Antal spelare: 2-6 deltagare
Ålder: Från 12 år
Innehåll: Spelplan, 7 byggnader, 108 företagsbrickor, 7 uppsättningar med andelsbevis inkl. hållare, 6 informationskort, sedlar i olika valörer samt regelhäfte
Konstruktör: Sid Sackson

Acquire, vilket höjdarspel! Snyggt, spännande och med barnsligt enkla regler. Förhoppningsvis blir det också ovisst in i det sista vem som kommer att vinna. Målet är enklaste tänkbara, här handlar det om att samla på sig så mycket pengar som möjligt. Var med och starta företag, köp andelar i dessa och försök få dem att växa så att dina andelar stiger i värde. Ibland kan företagen slås ihop enligt principen det större slukar det mindre. Då har du möjligheten att växla in dina andelar i det mindre bolaget för en liten aktiepost i det nya företaget, men du kan också välja att sälja dina andelar för kontanter eller behålla dessa i ett visst företag med ambitionen att starta ett nytt bolag med samma namn och således redan ha en slant investerad…..Då är andelarna förvisso för stunden helt värdelösa, men man vet ju aldrig, kanske att de kan bli mer värdefulla längre fram? Ja, mer är det egentligen inte, men det är spännande att se företagen blossa upp och växa sig större och större på spelplanen.

Vid spelstarten förfogar du över ett antal byggblock. Du spelar ut ett av dem när det är din tur, funderar sedan kring det här med att köpa några andelar i tillgängliga aktiva företag och drar sedan ett nytt byggblock innan din tur är över. Skall du placera ut brickan som fusionerar två företag, lägga grunden till ett nytt bolag eller bygga ut ett redan existerande? Ja, det är det första valet i ditt drag. Spelplanen är en plastbricka (i den här utgåvan) numrerad i ett rutnät med bokstäverna A-I och siffrorna 1-12 i kolumner och rader. Således finns här en unik bricka för varje nummer på spelplanen, t.ex. 1A, 1B, 1C osv. till och med 1I, sedan finns såklart motsvarande för 2 A-I osv. till och med siffran 12, ja, du fattar…. Två intilliggande brickor utgör ett företag, sedan kan detta såklart växa sig större allt eftersom nya brickor placeras i anslutning till de föregående. Det finns möjlighet att skapa max 7 olika företag på spelplanen och när alla levande företag på spelplanen är så stora att de omfattar minst 11 byggblock vardera är spelet slut. Alternativt slutar spelet om ett företag växt sig så stort att det täcker minst 41 rutor av spelplanens 108 fält.

Just denna utgåva av spelet känns extra elegant med byggblock av plast, stabilt bräde att placera dem på så de ligger kvar och färgglada byggnader representerande de sju företagen. Jag har sett Acquire-spel där blocken är pappbitar som läggs på slät spelplan och det känns inte alls så spännande även om själva spelupplägget förstås är det samma. Här blir det extraplus för spelkänslan och det visuella…….