Absolut Överens (eller som hund och katt) (Användbart Litet Företag)


Fakta:
Antal spelare: 4-8 spelare eller lag
Ålder: Från 15 år
Speltid: ca 30 min
Spelregler: Du kan börja spela inom 1 min
Typ av spel: Spänning 8/10, Kunskap 4/10, Fantasi 10/10, Skrattfaktor 10/10
Innehåll: Spelplan, timglas (30 sek), 264 kort (528 frågor), 8 skrivblock, 4 spelpjäser, 1 markör, spelregler
Konstruktör: Grzegorz Rejchtman

Det här är spelet där ett par tävlar mot ett annat par eller flera, så bäst fungerar spelet med ett jämnt antal deltagare. Man tävlar två och två mot andra och alla är aktiva hela tiden, i alla de tre spelmoment som ingår. Det hela går ut på att medlemmarna i respektive lag skall försöka skriva ned samma svar på de frågor som ställs, förstås utan att tjuvkika på varandra. Är båda personerna överens, dvs. har samma svar, får man poäng och flyttar framåt på spelplanen, i annat fall såklart inte. Vinnare är det par/lag som svarat mest lika flest gånger (i de viktigaste momenten i alla fall). Här är det upplagt för stor skrattfest. Tänker båda spelarna i laget lika? Vet man vad den andre tycker och tänker om olika saker? Kan man själv ens få ner sitt svar på pappret på de 30 sekunder man har på sig?

Högt tempo är det, men det är inte riktigt bara skratt och skoj. Här finns en risk att någon i laget drabbas av total blackout och inte hinner ge tillräckligt antal svar för att laget skall få poäng. Eller att endera personen skriver något helt annorlunda och oväntat. Det kan vara skoj, men kanske inte. Är det ett hett ämne av stor betydelse kan det utbryta hetsiga diskussioner eller rentav anklagelser. Vad tusan menar man egentligen? Här kan otäcka sanningar uppenbaras och hemligheter avslöjas. Detta är ett lättspelat och snabbspelat spel för parmiddagen eller träffen med kompisgänget. Det är såklart en stor fördel om du bildar par med någon du känner ganska väl, men var beredd på att ni kanske ändå inte får matchande svar……Vänner som trivs ihop eller par som är tillsammans måste ju inte tycka exakt lika i allt. Det kan vara bra att komma ihåg.

De tre frågemomenten är som följer:

• Absolut överens: På frågan skall varje spelare skriva ned max fem svar. Ett poäng utdelas för varje svar paret är överens om.

• Flest överens: På frågan som ställs i detta moment får man skriva ned så många svar man hinner med. Och nu gäller det för paret att ha fler lika svar än motståndarna för endast det par med flest överensstämmande svar får poängen! Här kan det bli att ett lag rycker ifrån i poängligan.

• Det tredje momentet är ”Bokstäver och gester”. Här får man hjälpa varandra genom att yppa begynnelsebokstaven i de svar man har, samt komplettera med gester för att få lika svar inom laget. Här kan det bli högljutt och stökigt när alla skall förklara för sin lagkamrat och samtidigt skriva ned svaren, allt inom 30 sekunder.

Ja, dessa tre spelmoment följer på varandra i tur och ordning om och om igen tills ett lag samlat på sig 31 poäng och korsat mållinjen. Och vill du ha några exempel på frågor som ställs så kommer de här: Vad tänker du på när du hör ordet sopbil/romantik/hårdrocksband/universum/sex? Saker som gör barn glada? Irriterande saker på bio? Lyckliga tillfällen i en människas liv? Sätt att göra bort sig på? Orsaker till att väcka din sängkamrat? Tillfällen när svenska folket gillar att sjunga? Mysiga ställen att äta på?... Ja, det är bara att fundera på möjliga svar, skriva ned dem och hoppas att din lagkamrat skrivit detsamma! Belönat med Guldtärningen 2004 som det Årets Vuxenspel, men det blir bara en medelstark trea i betyg från mig. Viss risk, som sagt, för lite dålig stämning kring bordet, och detta är kanske inte riktigt spelet man spelar om och om igen med samma personer…..