Abalone (Hasbro)


Fakta:
Antal spelare: 2
Ålder: Från 7 år
Innehåll: Spelplan, 14 vita kulor, 14 svarta kulor, regler
Konstruktörer: Laurent LÚvi & Michel Lalet

Abalone är ett strategispel för två spelare (i alla fall i den här utgåvan). Två förhoppningsvis skarpa hjärnor ställs mot varandra, 14 vita kulor skall kämpa mot 14 svarta och det är svart som börjar. I varje drag får du flytta på 1, 2 eller maximalt 3 egna kulor. Flyttar du fler än en kula måste samtliga ligga på rad intill varandra. Har du dessutom två egna kulor på rad bredvid en ensam motståndarkula och fritt utrymme bakom denna får du knuffa hela raden kulor ett steg framåt.

Det gäller även om du har tre egna kulor bredvid motståndarens två. Då får du också putta kulorna framåt ett steg (om det går, dvs. ledig plats finns). Kravet för att få flytta motståndaren är alltså att dina egna kulor (max 3 stycken) är i majoritet på raden/linjen på det 6-kantiga spelbrädet. Ja, på så sätt flyttar man kulorna runt spelplanen och försöker med ett steg i taget att knuffa motståndarens kulor ut över spelbrädets kant. Den som först lyckats få bort 6 av motståndarens kulor vinner spelet.

Ett parti kan gå på 5 minuter eller vara en timme, allt beroende på hur skärpta, vaksamma och strategiskt smarta spelarna är. Börjar du förlora en kula eller två är det lätt hänt att partiet rinner iväg. Ibland kan det vara nödvändigt att putta bort en egen kula ur spel för att på så sätt skaffa sig ett bättre läge för nästa drag.

Abalone har enkla regler men är ack så svårt att bemästra. Jag gillar det och gillar du strategispel kommer även du att göra detsamma. Men visst, allt du gör är ju bara att putta kulor fram och tillbaka, så även om det ena partiet aldrig är det andra likt kan somliga säkert finna det enformigt i längden.