7 Wonders Duel (Repos Production)


Fakta:
Antal spelare: 2 spelare
Ålder: 10+ år
Speltid: 30 minuter
Innehåll: Spelbräde, kort för tre tidsåldrar (23+23+20 st), 7 st gillekort, 12 underverk, 4 militärbrickor, 10 vetenskapsbrickor, konfliktpjäs, 31 mynt, regler, poängblock, hjälpark
Konstruktörer: Antoine Bauza & Bruno Cathala

7 Wonders är ett av mina favoritspel. Fylligt civilisationstema, festlig spelmekanik, enkla regler, svåra beslut och sagolikt snyggt. Tyvärr dock inte alls så välfungerande på bara två spelare, så när det tillkännagavs att 7 Wonders Duel var en variant för just två personer blev jag nyfiken. Nu har spelet en given plats i samlingen. Läs gärna mina rader om 7 Wonders på annan plats här på hemsidan först, så att du är någorlunda bekant med det spelet och upplägget innan du läser vidare (om du nu inte redan är det).

7 Wonders Duel är ett riktigt bra spel som ligger väldigt nära originalet, även om jag inte direkt känner att allra högsta betyg är det rätta att sätta. Civilisationsbyggandet är fortfarande i fokus, reglerna är enkla, besluten svåra, materialet av god kvalitet och mycket behändigt förpackat i en liten, smidig box och de supersnygga illustrationerna fortfarande närvarande.

Men du skickar inte längre kort emellan er utan drar dem från tre olika uppbyggda kortdisplayer (en för varje tidsålder) och här finns andra regler och sätt att hantera t.ex. vetenskap och krig. Varje spelare har också fyra unika underverk att bygga på under spelets gång, men som mest får endast sju underverk uppföras (såklart!), så först till kvarn om du vill ha tillgång till underverkens förmåner…

Förse dig med fyra underverk och 7 mynt. Tag den första tidsålderns spelkort och blanda dem. Bygg upp en kortstruktur med överlappande kort i form av en pyramid. Börja med 2 kort i toppen, lägg tre kort över dem nedantill. Lägg sedan fyra kort ovanpå dessa delvis överlappande, sedan fem i nästa rad, därefter sex kort ytterligare. Klart! De två korten i toppen är synliga, sedan skall du faktiskt ha varannan rad med kort vända nedåt, dolda.

I den första tidsåldern finns alltså 6 synliga kort att välja bland från start, de i pyramidens bas, sedan för att få vända upp ett nytt, dolt, från raden därunder måste såklart båda de överlappande, ovanpåliggande korten från föregående rad vara tagna av någon spelare. Och så vidare. En rätt fiffig spelmekanik där du känner till somliga kort som senare finns tillgängliga, men där andra är dolda, och somliga blockerande vissa. Vilket kort vill du ta? Kan du det? Och om du gör det, öppnar du då upp möjligheter för din motståndare att ta ett riktigt bra kort? Eller ett okänt? Mycket klurigt, men samtidigt lite slumpartat.

För tidsålder två (med en egen kortlek) byggs en uppochnedvänd pyramid upp med kort. Du börjar med 6 kort i toppen och fyller på med allt färre kort i efterföljande rader. Nu avslutar du med två uppvända kort i basen. För kortleken i tidsålder tre bygger man upp en mer symmetrisk struktur med 2-3-4-2-4-3-2 kort, även här såklart varannan rad med dolda kort.

I övrigt är dina val att göra de samma som från grundspelet. Du skall börja med att förse dig med ett enda spelkort från tidsålderns kortstruktur (ett som ligger så att säga löst, ej täckt av ett eller två andra) och sedan använda det på passande sätt.

1. Bygg byggnaden (dvs. spela ut kortet som det är framför dig och bygg upp din civilisation). Kortet kommer mest troligt att ge dig tillgång till något slags resurs att utnyttja för kommande byggnationer. Betala såklart också eventuell kostnad för bygget (dvs. visa att du redan har tillgång till nödvändiga resurser från andra kort du redan byggt eller betala med mynt där så är nödvändigt).

2. Du kan annars välja att ta kortet och kassera det, låta det genast utgå ur spel i utbyte mot nödvändiga kontanter. Du får alltid 2 mynt samt som en bonus 1 extra mynt för varje gult kort du redan byggt i din stad. Din ersättning för det här kortkasserandet kan alltså ge spelarna lite olika många mynt vid olika tidpunkter.

3. Vänd ditt valda kort upp och ned och låt uppföra ett av dina fyra underverk. Se bara till att du samtidigt kan betala de resurser som krävs för att genast få tillgång till underverkets belöning!

Ja, mer än så behöver du inte fundera på, men det räcker sannerligen. Vilket kort skall du välja? Ett riktigt bra för att bygga det men kan du betala priset? Ett dåligt för att byta det mot pengar eller vända det vid underverket? Och vilket underverk då? Ta kortet som motståndaren vill åt? Plocka ett, bara för att snabbare komma åt ett underliggande som är bättre? Till viss del kan du ju genom att plocka ett specifikt kort begränsa motspelarens möjligheter i dennes tur. Lite beroende på kortstrukturen i tidsåldern och var korten avlägsnas är ju olika många kort valbara i varje givet läge. Ibland måste riktigt tuffa val göras.

Med endast 20 spelkort i varje tidsålder att plocka upp/spela ut/kassera för de båda spelarna tillsammans går spelet såklart riktigt raskt – om man inte behöver fundera i evigheter. Spelet rullar på likadant med samma val, men med nya kort tillgängliga i de olika tidsåldrarna.

Olika spelkort och underverk ger olika tillskott till din civilisation, olika förmåner; resurser, pengar, segerpoäng, rabatter etc. Du spelar ut det du kan och vill…

Spelar du ut röda spelkort med militär styrka eller gröna kort med vetenskapssymboler gäller lite extra regler. Beträffande krig mellan spelarna medföljer ett 19 stegs konfliktbräde där en pjäs initialt placeras mitt på skalan. Skulle pjäsen nu (via flera röda spelkort med militära sköldsymboler) flyttas hela vägen till endera sidan (9 steg) är motståndaren genast utslagen, besegrad militärt. Detta är ett sätt att avsluta spelet och vinna!

Mer troligt är såklart att den där konfliktpjäsen kommer att flyttas lite fram och tillbaka på skalan under spelets gång, ingen av spelarna vill såklart låta motståndaren dominera på slagfältet. Spelar ingen ut röda kort i sin byggda stad står såklart pjäsen still och där utdelas inga poäng för militära framsteg.

Å andra sidan går det alltså att få små vinster i form av viktiga poäng eller pengaförluster för fienden när du flyttar framåt på konfliktbrädet, små delsegrar.

Vad gäller vetenskap blir det bonus när du i din stad har utspelade gröna vetenskapskort med identiska symboler. Ett matchande par låter dig genast plocka en av fem tillgängliga vetenskaps-bonusbrickor, dessa i sin tur ger såklart också olika förmåner.

Du kan också vinna och därmed genast avsluta spelet genom att dominera din fiende vetenskapligt. Samlar du (via kort och vetenskapsbrickor) sju olika vetenskapssymboler har du också segrat. Lurigt det där, du får bonusbrickor för likadana symboler, men behöver också samla olika. Eller satsa på krig. Eller underverk. Eller bäst spelkort. Eller nåt.

Om spelet inte avslutas i förtid med att någon deltagare segrat militärt eller vetenskapligt är allt slut när samtliga kort i tre tidsåldrar plockats och används. Då är det dags att räkna ihop respektive spelares insamlade segerpoäng för att kora en vinnare. De här segerpoängen kommer naturligtvis från olika spelkort, underverk, militära framsteg och vetenskapsbonusbrickor.

Mina första tre 7 Wonders-dueller slutar med svidande förluster, sen skärper jag till mig och krossar snabbt motståndaren militärt, sedan vetenskapligt i nästa parti. Ha! Spelet funkar således utmärkt med helt olika inriktningar på verksamheten, det gäller bara att fokusera och ha en gnutta tur med korten…

7 Wonders Duel är riktigt kul, snyggt och spännande, men samtidigt lite väl både styrt och slumpartat. Uppbyggda kortdisplayer inför varje tidsålder funkar överlag rätt bra men, tja, ni skall ju omväxlande ta bort varsitt kort av de tillgängliga. Då kan du såklart ibland också räkna ut vilket kort du kommer att tvingas ta framöver, på samma sätt som du kan tvinga motståndaren åt ett visst håll.

Kul ibland, men ibland också surt och inget att göra åt det. Att tvingas ta ett kanske annars skitbra kort du ändå inte kan bygga ger dig förvisso alltid en slant men det är kanske inte det du just nu behöver bäst, du tappar tempo i ditt byggande, låter motståndaren kanske koppla greppet. Något lite till hade behövts för ett perfekt 7 Wonders för 2 spelare, nu stannar betyget vid en fyra, men det får vara en stark en. Det här spelet gillar jag. Det erbjuds mycket till spelupplevelse i kompakt format – om man ser till asken alltså, sen när allt skall ut på bordet tar sakerna dock sin plats…