7 Wonders (Repos Production)


Fakta:
Antal spelare: 3-7 spelare (inkluderat är även en expertvariant för enbart 2 spelare)
Ålder: 10+ år
Speltid: 30 minuter
Innehåll: 7 underverksbräden, 7 underverkskort, 49 tidsålder I-kort, 49 tidsålder II-kort, 50 tidsålder III-kort, 42 konfliktmarkörer, 50 mynt, regelhäfte, poängblock samt 2 st 2-spelar-kort
Konstruktör: Antoine Bauza

Ah, så festligt, snabbt och annorlunda. Verkligen! Frågan är bara hur många partier på raken man vill spela. Ett parti ger verkligen mersmak och så är det dags att testa en annan strategi. Skall man samla på blå kort, röda eller kanske de gula? Skall man spela ut grå och bruna kort själv eller vinner man mer på att betala för att utnyttja motspelarnas? Är det mödan värt att bygga sitt monument och skall jag samla likadana eller olika vetenskapssymboler?

Här finns det massor med saker att ta i beaktande och det med en särdeles fräsch spelidé.

Ett komplett parti 7 Wonders spelas över tre tidsåldrar, det går åt en speciell kortlek i respektive ålder och i varje sådan spelar deltagarna igenom 6 rundor, totalt alltså 18 omgångar. I varje tidsålder blandas motsvarande kortlek och alla spelare får 7 kort på handen. Alla väljer varsitt kort att spela ut från sin hand, alla vänder upp dem samtidigt och utför sedan motsvarande handling och därmed var en omgång eller runda slut. Korthanden har nu reducerats med ett kort hos alla. Samtliga kvarvarande kort man håller i skickas vidare till nästa spelare i tur!

Som alltså från den nya korthanden väljer ett kort, spelar ut det och utför handlingen. Ännu färre kort på handen ges vidare till näste spelare i tur osv. I den sjätte och sista rundan i varje tidsålder får spelaren välja mellan de båda kvarvarande korten. Med många spelare runt bordet kommer du kanske inte att få se dina ursprungliga kort alls igen utöver startrundan, med bara 3 deltagare vet du ju att fyra av korten kommer åter och kan möjligen planera lite mer långsiktigt.

Med 5 eller 6 spelare blir det en helt ny korthand som anländer i varje omgång. Det kan förvisso bli såväl glada som mindre uppmuntrande situationer men spännande överraskningar blir det ändå hela tiden. Det blir dock samtidigt svårt att planera för framtiden. Då gäller det att göra det bästa med det man har…

Nåväl, ni skickar runt en mix av olika kort, gröna, röda, gula, blå, bruna, grå.

Spelet fokuserar på ett stadsbygge i anslutning till ett av världens sju underverk och varje spelare får sitt alldeles egna underverk att ansvara för som bas i spelet. Underverket i fråga är inte färdigbyggt och det är således upp till spelaren själv om man vill bygga på detta, helt eller delvis, eller enbart fokusera på staden. För att staden skall blomstra behövs såklart en mix av byggnader; civila, vetenskapliga, kommersiella. För att uppföra dessa byggnader behövs resurser i form av råmaterial. Kanske vill du också skydda allt med hjälp av en militär styrka?

Med 18 omgångars spelande och (i bästa fall) ett utspelat kort per omgång gäller det att välja rätt kort från befintlig korthand. Visst är mycket en fråga om tur, du kan ju inte alltid styra över vilka kort du får, men du kan ju samtidigt välja vilken hand du skickar vidare och utlagda kort ligger ju där öppet framför alla att studera och agera utifrån. Vilket kort kan tänkas vara mest intressant för näste spelare, och nästa, och nästa i tur, av dem som kommer?

Faktum är att det är spelarna just direkt till höger och vänster om dig som du skall hålla lite extra koll på. Om dina egna resurser skulle tryta är det från dessa båda du har möjlighet att få hjälp. Till priset av två guldmynt får du låna en resurs från någon av dessa spelare, ja du får faktiskt köpa flera resurser och från båda spelarna i samma omgång, bara du har råd. När det sedan kommer till att bedöma styrkan hos din egen stads militära försvar är det även där mot de båda närmast intilliggande städerna man jämför sig.

Röda kort ger dig trupper, gröna kort vetenskapliga byggnader. Gula kort är kommersiella byggnader som kan ge mynt, resurser eller ger någon form av bonuspoäng i slutet. De civila byggnaderna kommer på blå kort och ger vinstpoäng, grå och bruna kort avbildar resurser i form av råvaror såsom t.ex. tegel, sten, trä, papyrus, tyg osv.

Ett kort att spela ut kan vara gratis, men naturligtvis kan det också kosta en slant. Priset anges med en eller flera små symboler uppe i kortets vänstra hörn och för varje symbol måste motsvarande resurs finnas angiven hos ditt underverk eller på dina redan utspelade resurskort. Skulle alltså en eller flera symboler saknas framför dig måste resurserna i fråga direkt köpas från motspelare eller också kan kortet inte spelas ut. (Somliga kort kan dessutom kosta ett guldmynt att spela ut och då gäller det att ha pengar…).

Så, enkelt uttryckt, ju fler resurskort (grå och bruna med olika symboler) du spelar ut i din egen stad desto enklare och billigare kan det bli att spela ut andra kort längre fram, men å andra sidan blir det per automatik färre militära kort, vetenskapskort och/eller blå och gula byggnader eftersom allt är begränsat till 18 omgångar, dvs. max 18 utspelade kort.

18 utlagda kort i din stad innebär också att du inget byggt på ditt underverk. Underverken består av olika nivåer och kan behöva 2-4 kort för att fullbordas.

Du kan för varje omgång välja att spela ditt valda kort i din stad, på ditt underverk eller på kasthögen.

På ditt underverksbräde bygger ditt kort upp aktuellt byggnadsverk en nivå, vilket såklart kan ge hjälp i form av omedelbara resurser, extra militär styrka eller bonuspoäng i slutet (beroende på typ av underverk). Här läggs valt kort med baksidan uppåt på motsvarande underverksnivå, så omfattar din korthand ett kort som är värdelöst för dig men vore riktigt bra för en motståndare i tur, väljer du såklart det kortet! Till underverksbygget duger annars alla korten lika bra.

Detsamma gäller kasthögen. Har du bara mindre bra kort på hand, eller flera bra du inte vill skicka vidare kastar du ett av dem som ditt drag denna omgång och får omedelbart 3 guldmynt! Då blir det förvisso inget byggt någonstans men du får ett extra tillskott i kassan för framtida investeringar.

Somliga kort i en viss tidsålder kan innebära att en specifik byggnad i kommande period kan uppföras gratis, så det gäller att noga studera text och symboler på respektive kort. Till en början i de första partierna kan det vara en god idé att konsultera lathunden över respektive kortsymbol…

I slutet av varje tidsålder jämför man sin militära styrka mot grannarna och får bonusbrickor eller poängavdrag, annars är det först när de 18 rundorna spelats igenom som man summerar sina resultat.

Färg för färg adderas kortpoängen och militära seger- eller nederlagsbrickor och den som dragit ihop flest poäng vinner naturligtvis. Så hur spelade du? Satsade du på gröna vetenskapskort, civila blå byggnader eller röda militärkort? Spelade du ut billiga kort till vilka du hade nödvändiga resurser eller behövde du köpa råvaror? Lyckades du uppföra något underverk? Fick du stryk av grannstädernas soldater?

7 Wonders är lättsamt, väldigt enkelt men samtidigt krävande. Ta ett kort och skicka resten vidare, simpelt! Men… vilket kort skall jag välja, hm? Spelet fungerar mycket väl med olika antal deltagare men erbjuder samtidigt helt olika upplevelser. Som redan sagts; med få spelare får du tillbaka somliga av dina egna kort igen och kan planera för det, med många spelare blir varje omgång en komplett överraskning.

När ni har tröttnat på de 7 underverken som utgångspunkter för varje stad och spelare är det bara att vända på brädena och få fram nya, lite mer komplexa nivåer för respektive bygge, och då kan ni köra många partier till. Ja, det här är helt enkelt ett riktigt bra kortspel, med snygga illustrationer dessutom. Jag stör mig dock på en onödigt stor spelbox. Det här kunde ha kommit i en mycket smidigare förpackning, mer behändig att ta med sig. Ett fantastiskt spel på många sätt men kanske ändå inte ett spel för alla. Som en introduktion i sällskapsspelsvärlden rekommenderar jag nog hellre spel som t.ex. Carcassonne och Ticket to Ride först, för en bredare skara spelare, unga som gamla, fast detta kommer inte långt därefter…