20th Century århundradets spel (dan-spil)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 enskilda deltagare eller lag
Ålder: från 14 år
Speltid: 60-120 min
Innehåll: Spelplan med snurrpil, 4 spelpjäser, 2 askar med vardera 500 kort (5000 frågor och svar), regelark

20th Century är ett rent frågespel, ett kunskapsspel utan krusiduller, innehållande ett pappersark med några rader text för innehållsförteckning och regler, några spelpjäser, spelplan och sedan en väldig massa frågekort.

Spelplanen rymmer en stor cirkel i vilken man snurrar en pil. Pilen anger såklart inom vilken frågekategori man skall få en fråga och hur många poäng som utdelas för rätt svar. Man kan få 3-5 poäng per rätt svar på frågor inom kategorierna Teknik & Vetenskap, Underhållning, Sport, Sverige samt Världen. Tre fält ger dig eller ditt lag möjligheten att fritt välja ämne för en viss poäng. Frågorna rör som spelnamnet antyder 1900-talet så det mesta känns förhållandevis färskt.

Något timglas följer inte med så hur länge man skall få fundera bestämmer ni själva. Det är bara att ta ett kort och börja spela. En fråga till var och en i tur och ordning, mer komplicerade än så är inte reglerna.

20th Century är oerhört generöst med frågorna, här finns hela 1000 kort med 5 frågor på varje. På minuskontot hamnar förpackningens storlek och det faktum att spelplanen är onödigt stor då man egentligen bara ställer pjäser på varannan ruta. Det hade gott kunnat bjudas på en betydligt mindre eller mer vikbar spelplan. Här saknas kanske det där lilla extra för ett bättre betyg men å andra sidan är detta ett helt okej frågespel för en trevlig spelstund med vännerna.