13 rätt – Spelet för fotbollsälskare (You Buy Smart Sweden AB)


Fakta:
Antal spelare: 2-6 spelare eller lag
Ålder: Från 11 år
Innehåll: 250 frågekort med 1000 frågor, 50 händelsekort, tärning, protokollblock, penna, 6 spelpjäser, regelark
Idé & Frågeskrivare: Daniel Hesser

Gissa hur många rätt du måste ha för att vinna i det här spelet? Tio! Nä, jag bara skojade…

13 rätt är ett spel helt och fullt baserat på frågor om den ädla sporten fotboll, om matcher och klubbar och spelare och mer.

Spelupplägget är det enklaste tänkbara. Kasta en tärning, flytta motsvarande antal steg till en viss spelplansruta och följ instruktionerna. Det finns totalt 30 fält att hamna på, dessa ojämnt fördelade över sex olika kategorier.

Fyra av dem ger dig en fråga i en av spelets olika frågekategorier (antingen EM/VM, Internationell fotboll, Svensk fotboll eller Blandat). En av dem tvingar dig att stå över ett eller två kast och den sista typen av fält låter dig dra ett händelsekort.

Händelsekorten berättar att du dragit på dig en varning, dominerat mittfältet, gjort mål eller något annat. Du kan få stå över, få notera ett extra poäng i protokollblocket, ta ett poäng från en motspelare eller kanske ge bort ett… Tvinga en motspelare att stå över, få besvara två frågor etc.

Här finns 50 händelsekort samt 250 olika frågor i respektive kategori. Hade jag bara haft ett större intresse för fotboll hade jag kanske gillat detta bättre. Bara fotbollsfrågor blir dessutom lite enformigt, något enbart för de riktigt inbitna att djupdyka ned i, men å andra sidan så torde det framgå av spelomslaget att detta är just vad det handlar om, så ingen kan ju direkt känna sig lurad…

Spelet är riktigt tjusigt producerat. Det är god kvalitet på förpackning och speldetaljer och själva spelplanen bildas i asken när du fällt upp locket. Du får en fotbollsplan med de olika fälten att besöka som ”reklamskyltar” runt arenan. Du spelar som en av 6 kända fotbollspersonligheter, avbildade med porträttlika karikatyrteckningar på pappbitar (Wayne Rooney, Henke Larsson, Patrik Andersson, Zinedine Zidane, Hanna Marklund eller domaren Pierluigi Collina).

Ja, utifrån spelupplägg, färg, form och innehåll finns inget att anmärka på, gillar du dessutom fotboll väldigt, väldigt mycket kan du säkert ha skoj med detta och få sätta kunskaperna på prov.

Somliga frågor känns dock rätt daterade och inaktuella med idag (2016) kanske felaktiga svar. Spelet är från 2004 så somliga frågor rör såklart både matcher, spelare och lag från långt tillbaka i tiden. Förvisso inget fel med det men en del frågor söker efter den yngsta spelaren, meste målgöraren, flest landskamper etc… När det gäller den typen av frågor kan dagens verklighet såklart vara en annan än då. Betygstvåan baseras på mitt klena intresse för sporten och på att jag noterat ett antal frågor med svar som idag inte är de rätta utifrån saker som hänt i fotbollsvärlden sedan spelet gavs ut för mer än 10 år sedan. Sådant kan såklart inte spelet egentligen klandras för, men hur skall jag annars bedöma detta spel nu?